Menu

Ndikimi i fermave në shëndet dhe ekosistem: Propozimet e Shoqatës Mjekësore për mjedisin

Ndikimi i fermave në mjedis dhe shëndetin e njerëzve është një çështje e debatuar gjerësisht dhe gjithnjë e më vendimtare. Në këtë artikull, raportohet një studim mbi emetimet e 20 prodhuesve më të mëdhenj të mishit, më të larta se ato të vendeve, si Franca ose Gjermania. Çështja ka një rëndësi të madhe, mbi të gjitha nga pikëpamja shëndetësore, aq sa Shoqata e Mjekëve për Mjedisin (Isde Italia). Kjo Shoqatë donte të mbante një qëndrim, duke promovuar krijimin e një grupi pune për të vlerësuar këtë ndikim, duke iu referuar veçanërisht fenomenit të bujqësisë intensive dhe zhvillimit të atyre organike. Nga këto vlerësime është nxjerrë një dokument përmbledhës, i cili nxjerr në pah efektet e dëmshme të bujqësisë në përgjithësi, si në frontin e ndryshimeve mjedisore ashtu edhe në atë më të drejtpërdrejtë të shëndetit të njeriut.

Pikat e para të marra në konsideratë kanë të bëjnë me pasojat e zhvillimit të blegtorisë intensive, duke filluar me rrezikun e zoonozës, një fenomen që ka qenë prezent prej disa kohësh, por që ka goditur me përhapjen e Covid-19 dhe kontributin për zhvillimin e rezistencës së transmetueshme ndaj antibiotikëve, edhe tek konsumatorët. Problemet e treguara nga shoqata e mjekëve për mjedisin kanë të bëjnë me konsumin e burimeve të ujit, ndotjen e ujit e ajrit dhe ndryshimin e ekuilibrit dhe biodiversitetit. Për të gjitha këto çështje, shoqata citon një bibliografi të gjerë studimesh të disponueshme si në faqen e internetit Ispra (Instituti i Lartë për Mbrojtjen dhe Kërkimin e Mjedisit) ashtu edhe në faqen italiane të vetë Isde (Shoqëria Ndërkombëtare e Mjekëve për Mjedisin).

Nevoja për bujqësi intensive është e lidhur, thotë dokumenti, me atë që quhet “keqkuptimi i nevojave për ushqim”, i cili nuk i përmbahet kontributeve të nevojshme për një dietë të shëndetshme, por është ‘i nxitur’. Një sondazh global i paraqitur në Evropë në 2016 deklaron nevojën për një rritje prej 70% të prodhimit të proteinave shtazore deri në vitin 2050, pavarësisht shkakut të njohur të ndotjes së mjedisit. Kjo shifër përcaktohet nga një llogaritje e rritjes së kërkesës nga vendet në zhvillim, jo ​​nga nevoja reale. Gazeta “Isde” kujton se nga viti 2015 u shkaktuan rreth 34,000 vdekje nga kanceri në vit si pasojë e dietave të pasura me mish të përpunuar dhe të kuq. Piramida e saktë ushqimore, pra, do të rezultonte në një konsum shumë të ulët të proteinave shtazore dhe në përputhje të përkryer me nevojat mjedisore.

Cilat janë, zgjidhjet e sugjeruara nga shoqata e mjekëve? Një reflektim i gjerë i kushtohet përdorimit të bujqësisë organike, e cila sipas një studimi nga CNRS (Qendra Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore), e kryer në bashkëpunim me studiues nga tre universitete evropiane, Jrc (Qendra e Përbashkët Kërkimore) dhe Ispra, në vitin 2050 mund të jetë në gjendje të ushqejë të gjithë popullsinë evropiane. Kjo metodë përcaktohet nga rregullorja si praktika më e mirë e mundshme përsa i përket mjedisit dhe mirëqenies së kafshëve. Prandaj ligji nuk flet në mënyrë eksplicite për shëndetin e konsumatorit, por mjekët për mjedisin nënvizojnë lidhjen e ngushtë me shëndetin e mjedisit dhe mirëqenien e kafshëve.

Këto janë përfundimet dhe kërkesat e ISDE në lidhje me fermat.

Pranoni zhvillimin e bujqësisë organike sipas nevojave ushqimore bazuar në konceptin e një diete të shëndetshme të siguruar nga FAO

Mbështetni nevojën, për bujqësinë organike dhe me vlerë shëndetësore

Kërkoni kontrolle të shëndetit publik në lidhje me rregulloret organike të fermave

Duke pasur parasysh që fermat organike duhet të ushqejnë kafshët me ushqim organik dhe për këtë arsye të rriten organikisht, ajo kërkon sondazhe specifike të afta për të lidhur trendin e konsumit të pesticideve në lidhje me zonën bujqësore të përdorur. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed