Të ngarkuara me lëndë ushqyese që mbrojnë kockat tuaja dhe përmirësojnë mirëqenien tuaj të përgjithshme, kumbullat e thata mund të jenë një nga ushqimet më të rëndësishme për plakjen e shëndetshme.
Çfarë janë kumbullat e thata?
Shumëllojshmëria më e zakonshme janë kumbullat evropiane (emri shkencor: Prunus domestica), të cilat me gjasë kanë origjinën nga Lindja e Mesme. Njerëzit i kanë përdorur ato për të promovuar një sistem të shëndetshëm të tretjes dhe për të zvogëluar rrezikun e shumë sëmundjeve për shekuj.
Përfitimet ushqyese të kumbullave të thata
Kumbullat e thata përmbajnë një sasi të mirë sheqeri, por ato janë gjithashtu të mbushura me fibra, të cilat ngadalësojnë përthithjen e sheqerit në qarkullimin e gjakut. Fibrat gjithashtu mund të ndihmojnë në luftimin e kapsllëkut. Fibrat gjithashtu ndihmojnë në rritjen e baktereve të dobishme në zorrë, të cilat mund të kontribuojnë në humbjen e peshës. Përveç kësaj, hulumtimet tregojnë se ajo nxit ngopjen, duke ju bërë më pak të prirur për të ngrënë tepër. Vetëm ½ filxhani me kumbulla të thata përmban gjashtë gram fibra, që është një dozë e madhe.
Kumbullat e thata janë gjithashtu të larta në lëndë ushqyese të tjera jetike, si kaliumi (i cili ndihmon në tretjen dhe presionin e gjakut) dhe vitamina të tjera kyçe si vitamina A, K, B-6, niacina dhe hekuri.
Qendra Alert/Alert.al
LINI NJË KOMENT