Menu

Plani i Zelandës së Re: Emetimet e gazrave serrë nga fermat do taksohen

Qeveria e Zelandës së Re po punon mbi një plan për të përmirësuar emetimet nga fermat, i cili duhet të nisë në 2023, ndërsa parashikon një gamë mjaft të gjerë (ndoshta deri në vitin 2025) për hyrjen e saj të plotë në punë. Në qoftë se përmbushen piketat e planifikuara, vendi mund të jetë i pari në botë që fut një taksë mbi emetimet nga kafshët bujqësore dhe kështu mund të hapë rrugën për vendet e tjera që prodhojnë mish për të përmbushur objektivin e emetimit zero deri në 2050. Sipas asaj, që u raportua në një konferencë shtypi të mbajtur ditët e fundit pranë kryeqytetit Wellington nga anëtarë të Qeverisë dhe Kryeministrja Jacinda Ardern, masa më inovatore, përkatësisht taksa e re mbi emetimet, duhet të ketë të bëj me gazet serë që vijnë nga kafshët si metani, të cilat kafshët i lëshojnë me tretje dhe se është një nga më të fuqishmet nga të gjitha gazet e efektit serrë. Oksidi i azotit, i emetuar me urinë, gjithmonë i keq për klimën, por më pak i qëndrueshëm se metani dhe azoti i përmbajtur në plehra sintetike. Sasia e taksimit ka gjasa të rishqyrtohet çdo 3 vjet dhe të vlerësohet bazuar në emetimet globale anembanë vendit. Për më tepër, të gjitha të ardhurat do të caktohen për kërkimin e teknologjive më të mira dhe për të nxitur fermerët që të kontribuojnë më shumë në qëllimin e qeverisë për reduktimin e metanit nga fermat me 10% deri në 2030. Midis gjërave të tjera, shitësit nuk janë subjekt i taksimit sepse përputhen me parametrat dhe mund të kenë marzhe më të mëdha fitimi. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed