Menu

Rezistenca antimikrobike, kërcënimet me të cilat po përballet bota

Rezistenca e Salmonelës dhe Campylobacter ndaj antimikrobikëve të përdorur zakonisht vërehet te njerëzit dhe kafshët, zbulon një raport i publikuar nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) dhe Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA). Sidoqoftë, rezistenca ndaj antimikrobikëve të rëndësishëm për njerëzit u zbulua përgjithësisht në nivele të ulëta, me përjashtim të disa llojeve të Salmonella dhe Campylobacter coli.

“Rezistenca antimikrobike është një nga kërcënimet më të mëdha me të cilat përballemi në mbarë botën, duke prekur njerëzit, kafshët dhe mjedisin. Puna së bashku mbetet çelësi për trajtimin e këtij problemi kompleks. Në punën tonë, ne mishërojmë qasjen One Health, duke njohur lidhjet e ngushta dhe ndërvarësinë e shëndetit të njerëzve, kafshëve, bimëve dhe mjedisit më të gjerë”-thanë shkencëtarët kryesorë të ECDC dhe EFSA, Mike Catchpole dhe Carlos Das Neves në një deklaratë të përbashkët.

Kishte tendenca inkurajuese në disa vende, ku një përqindje në rritje e baktereve nga kafshët ishte e ndjeshme ndaj të gjithë antimikrobialëve të testuar. Për më tepër, prevalenca e Beta-laktamazave me spektër të zgjeruar (ESBLs) dhe AmpC beta-laktamazave (AmpC) që prodhojnë E. Coli është në rënie.

Një rënie në rezistencën e Salmonelës ndaj ampicilinës dhe tetraciklinës u vu re gjithashtu te njerëzit në disa vende gjatë periudhës 2013-2021. Kjo ishte veçanërisht e dukshme në S.Typhimurium, një lloj Salmonele që zakonisht lidhet me derrat dhe viçat, i cili shpesh është rezistent ndaj shumë ilaçeve. Të dhënat tregojnë gjithashtu tendenca në rënie të rezistencës së Campylobacter ndaj eritromicinës tek njerëzit dhe pulat. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed