Menu

Shqetësimi i OBSH për ilaçet e diabetit, të cilat po përdoren për kura dobësimi

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka njoftuar një rishikim të udhëzimeve të saj mbi obezitetin, i cili përveç mbajtjes së një diete të shëndetshme e të ekuilibruar dhe aktivitetit të rregullt fizik do të shprehet mbi qasjen farmakologjike dhe kirurgjikale, e cila sot tregohet si prioritet. Dokumenti do të jetë një përtëritje e udhëzimeve të mëparshme të vitit 2000 dhe duhet të botohet deri në fund të vitit. Fokusi është dukshëm tek agonistët e receptorëve GLP-1, ilaçet antidiabetike që i nënshtrohen një mode që duket e pakapërcyeshme sepse përveçse ndihmojnë në kontrollin e nivelit të glukozës në gjak, ato shkaktojnë humbje të ndjeshme në peshë (rreth 15% të peshës trupore). Vlerësohet se qarkullimi i këtyre produkteve në 10 vitet e ardhshme do të jetë me vlerë 100 miliardë lekë, falë një duzine prodhimesh, disa prej të cilave tashmë janë në treg, të tjera që testohen nga kompanitë e mëdha farmaceutike, për të qenë në gjendje të hyjnë në këtë treg gjigand. Ajo që po ndodh, megjithatë shqetëson OBSH-në, për arsye të shumta. Ndërkohë janë kostot të paarritshme për pacientët apo sistemet shëndetësore me pak mjete, pastaj është çështja e madhe e efekteve anësore afatshkurtra si tw vjella dhe dhimbje koke, por mbi të gjitha, afatgjatë tek njerëzit që nuk kanë diabet: Këto janë në fakt ilaçe që ndërhyjnë në insulinë dhe askush deri më sot nuk e di se çfarë mund të ndodhë pas disa vitesh. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed