Menu

Si ndryshon Omicron nga variantet e tjera

Varianti që po infekton botën gjatë kësaj periudhe, Omicron mund të mbijetojë më gjatë se versionet e mëparshme të coronavirusit në sipërfaqet plastike dhe lëkurën e njeriut, zbuluan studiuesit japonezë në testet laboratorike.

Stabiliteti i tij mjedisor i lartë, aftësia e tij për të mbetur infektues, mund të ketë ndihmuar Omicron të zëvendësojë deltan si variantin dominues dhe të përhapet me shpejtësi.

Në sipërfaqet plastike, koha mesatare e mbijetesës së COVID-it origjinal dhe varianteve Alfa, Beta, Gamma dhe Delta ishin përkatësisht 56 orë, 191.3 orë, 156.6 orë, 59.3 orë dhe 114.0 orë.

Në krahasim me 193.5 orë për Omicron, studiuesit raportuan për bioRxiv përpara rishikimit të kolegëve. Në mostrat e lëkurës nga kufomat, koha mesatare e mbijetesës së virusit ishte 8.6 orë për versionin origjinal, 19.6 orë për Alpha, 19.1 orë për Beta, 11 orë Gamma, 16.8 orë për Delta dhe 21.1 orë për Omicron.

Në lëkurë, të gjitha variantet u çaktivizuan plotësisht 15 sekonda pas ekspozimit ndaj dezinfektuesve të duarve me bazë alkooli.

“Prandaj, rekomandohet shumë që praktikat aktuale të kontrollit të infeksionit (higjienës së duarve) të përdorin dezinfektues, siç propozohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë”- përfundojnë studiuesit.

Ata kanë parë gjithashtu më pak vdekje nga COVID-19 në periudhën Omicron, megjithëse ata thanë se ishte shumë herët për të nxjerrë përfundime të qëndrueshme në lidhje me efektin e vdekshmërisë së variantit. (Reuters)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed