Menu

Standardet e reja të BE për paketimin

Parandalimi i mbetjeve të paketimit, nxitja e ripërdorimit dhe rimbushjes dhe bërja e të gjitha ambalazheve të riciklueshme deri në vitin 2030. Këto janë objektivat e vendosura nga standardet e reja evropiane. Paketimi ka një rol themelor në mbrojtjen dhe transportin e mallrave, por është gjithashtu një shkak për shqetësim për mjedisin. Këto janë konceptet bazë mbi të cilat bazohet propozimi i ri për një Rregullore , i paraqitur më 30 nëntor nga Komisioni Evropian, i ndjekur nga një deklaratë për shtyp  me titull “Marrëveshja e Gjelbër Evropiane: T’i jepet fund mbetjeve të paketimit, promovimi i ripërdorimit dhe riciklimit.
Kemi të bëjmë me një sektor që është ndër përdoruesit kryesorë të lëndëve të para(40% e plastikës dhe 50% e letrës së përdorur në BE dhe është e destinuar për ambalazhim) dhe që gjeneron në të njëjtën kohë një sasi të madhe mbetjesh, të barabartë në 36% të mbetjeve të ngurta komunale.
Mesatarisht, çdo evropian prodhon pothuajse 180 kg mbetje ambalazhi në vit dhe trendi është në rritje, sipas vlerësimeve. Në mungesë të veprimeve konkrete, BE-ja do të regjistronte një rritje prej 19% në mbetjet e ambalazheve deri në vitin 2030 dhe madje 46% për mbetjet plastike.

Ambalazhimi është rritur më shpejt se të ardhurat kombëtare bruto në vitet e fundit, duke çuar në rritjen e emetimeve të CO2 dhe të tjera, mbishfrytëzimin e burimeve natyrore, humbjen e biodiversitetit dhe ndotjen e përgjithshme. Për më tepër, në dëm të riciklimit shumë të vlerësuar si një zgjidhje e vlefshme për problemin, Komisioni konstatoi se nga viti 2012 deri në vitin 2020, pjesa e ambalazheve të pa riciklueshme është rritur ndjeshëm.
Së fundi, edhe kur produktet janë realisht të riciklueshme, ato shpesh nuk riciklohen sepse proceset e nevojshme për grumbullimin, klasifikimin dhe riciklimin nuk janë praktikisht të disponueshme ose nuk janë me kosto efektive, ose prodhimi nuk është i cilësisë së mjaftueshme për të përmbushur kërkesën. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed