Menu

Vakti ushqimor në shkolla, sa i rëndësishëm është?

Vakti në shkollë është plotësisht pjesë e veprimtarive arsimore të ofruara nga Ministria e Arsimit, për të nxitur socializimin, por mbi të gjitha për të bërë fëmijët dhe të rinjtë të mësojnë sjellje korrekte të të ngrënit dhe t’i ndihmojnë ata të bëjnë zgjedhjet e duhura. Përveç kësaj, sipas “Save The Children’, shërbimi i ushqimit në shkollë kontribuon në luftën kundër varfërisë ushqimore dhe siguron të paktën një vakt të shëndetshëm të plotë dhe të ekuilibruar në ditë për të gjithë fëmijët dhe të rinjtë në moshë shkollore. Për këtë arsye është gjithnjë e më shumë në qendër të projekteve të trajnimit që përfshijnë ekspertë të të ushqyerit, mësuesit dhe prindërit. Është vendi ku masat për të mbështetur zhvillimin psikofizik të nxënësve, ndërhyrjet në edukimin e shijes, ndërgjegjësimi për çështjet e ushqyerjes së shëndetshme dhe lufta kundër ushqimeve të përpunuara.

Kohët e fundit, kompania Ipsos kreu një kërkim për projektit “Ushqim për Shkollën”, qëllimi i të cilit është të identifikojë nevojat dhe pritjet e reja për përmirësim brenda realiteteve shkollore. Pas përvojës së mësimit në distancë të imponuar nga urgjenca e Covid-19, ushqimi në shkollë është rivlerësuar gjerësisht, aq shumë sa sot gjithnjë e më shumë familjet po e kuptojnë rolin e saj në menaxhimin e edukimit ushqimor të fëmijëve të tyre. Sondazhi përfshiu një numër prej 150 mësuesve të shkollave fillore në Itali, roli i të cilëve është gjithashtu themelor në kohën e pushimit të drekës: 45-60 minuta të nevojshme për të krijuar një kontekst arsimor në të cilin kultura e ushqimit vlerësohet, si nga pikëpamja ushqyese, ashtu edhe në lidhje me kënaqësinë e të qenit në tryezë me shokët e klasës.

Menuja duhet të jetë e ekuilibruar dhe e shijshme, por mbi të gjitha sezonale dhe e pasur me ushqim sa më lokal dhe organik, si dhe e larmishme në bazë të nevojave të lidhura me dietën e fëmijëve. Gjithashtu, është shumë e çmuar mundësia e qasjes edhe përmes metodës dixhitale, mbi informacionet ushqyese mbi origjinën e përbërësve të përdorur. Shkolla duhet të adoptojë një qasje gjithnjë e më të gjelbër dhe të qëndrueshme nga pikëpamja mjedisore, jo vetëm duke marrë pjesë në një mënyrë gjithnjë e më të vëmendshme për grumbullimin e veçantë të mbeturinave, por edhe duke iu përmbajtur projekteve për rimëkëmbjen e tepricave ushqimore. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed