Menu

Vdekja e bletëve, shkaku i parë gjendet në praktikat me bujqësinë intensive

Është tani fakti i njohur: Për riprodhimin e tyre, 90% e llojeve të bimëve me lule varen vetëm nga insektet pjalmuese dhe në veçanti nga bletët. Megjithatë është gjithnjë e më e dukshme se ekzistenca e këtyre insekteve të çmuara kërcënohet dhe se bujqësia intensive paraqet një nga rreziqet kryesore për mbijetesën e tyre. Ndër aspektet më të dëmshme dallohet përdorimi i pesticideve toksike dhe përhapja e monokulturave, të cilat privojnë insektet nga ushqimi pas lulëzimit.

Revista “Que Choisir” në një artikull të botuar në internet më 18 dhjetor 2021, ilustron rezultatet e një vëzhgimi 4-vjeçar të bletëve nga Agjencia Kombëtare Franceze për Sigurinë Shëndetësore (ANSES). Falë bashkëpunimit me një rrjet kombëtar bletërritësish, të cilët deklaruan humbjet e tyre. U studiua edhe dobësimi i kolonive në fillim të çdo pranvere, sapo u tejkalua periudha e dimrit.

Të dhënat e mbledhura flasin vetë, në vitet ‘90 vdekshmëria mesatare dimërore e regjistruar nga UNAF (një bashkim që përfaqëson më shumë se 20 mijë bletërritës francezë) ishte 5%. Në 4 vitet e fundit, Anses ka regjistruar në vend të kësaj një rritje mbresëlënëse në këtë shifër, e cila arriti në 25% në vitin 2021, me një rritje krahasuar me 20% në 2019 dhe 2020, por një reduktim 30% i regjistruar në 2018.

Artikulli nxjerr në pah pesticidet dhe më konkretisht insekticidet, si fajtorët kryesorë të kësaj vdekjeje. Në fakt, ka kohë që dihet se neonikotinoidet e përdorura në fusha dobësojnë kolonitë, duke ndërprerë zhvillimin dhe duke zvogëluar ndjenjën e orientimit të insekteve, të cilat nuk mund ta gjejnë rrugën e kthimit në koshere. Megjithatë, vetëm pas më shumë se 20 vjet polemikash lidhur me toksicitetin e tyre, disa neonikotinoide u ndaluan përgjithmonë. Gjithashtu, kohët e fundit është zbuluar se edhe pesticidet gjenden në dyllin e kosheres.

Teksti gjithashtu thekson se praktikat intensive bujqësore të monokulturës janë gjithashtu të dëmshme. “Bletët e çmojnë farën e luleve, e cila është shumë e lezetshme”-tha Pauline Jullien, kreu i industrisë së bletëve dhe mjedisit në Unaf. Kur monokultura bëhet në territore të gjera me peizazh uniform, megjithatë humbja e biodiversitetit është e rrezikshme sepse pas lulëzimit të monokulturës burimet ushqyese për bletët mund të mungojnë”.

Ka sigurisht edhe faktorë të tjerë të dëmshëm, të tillë si përhapja në rritje e grerëzës aziatike dhe këmbëngulja e varroas (një mitre parazite), por është gjithashtu e sigurt se bletët, tashmë të dobësuara nga ekspozimi ndaj pesticideve janë edhe më pak rezistente ndaj këtyre kërcënimeve. Përgjegjësia e pesticideve është e tillë që procedura për vendosjen e produkteve të mbrojtjes së bimëve në treg është vënë në pikëpyetje për disa kohë edhe që nga viti 2011. Për disa vjet, Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) dhe Anses kanë kërkuar pa sukses rishikimin e kësaj procedure për të përfshirë testet e vlerësimit mbi dozat e rrezikshme për bletët. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed