Menu

Kuvendi për gjuhën shqipe në diasporë, Kryetari i DHBDSH, Ardian Lekaj: Po mbani gjallë elemenët kryesorë të ekzistencës së një kombi

Në datat 9 dhe 10 mars u mbaj në Gjermani, Kuvendi i Punës, organizuat nga Këshilli Koordinues i Diasporës, në bashkëpunim me Këshillit Koordinues të Arsimtarëve në Diasporë dhe Qendra e Botimeve për Diasporën.

Në këtë aktivitet, përvec përsonaliteteve të diasporës shqiptare në botë, qe merrnin pjesë fizikisht dhe në format “online”, ishte pjesëmarrëse dhe Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare, e përfaqësuar nga kryetari i saj, Z.Ardian Lekaj.

Më poshte, fjala e plotë e Z.Lekaj në këtë Kuvend të diasporës, mbajtur në Gjermani.

“Të nderuar bashkëkombës,

Të nderuara Mësuese dhe Mësues,

Të nderuar Miq,

Sot kam nderin e madh dhe kënaqësinë e vecantë, që në emër të skuadrës së Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare dhe vecanersht ne emer te Presidentit te Nderit te Dhomes Z Lazim Destani, t’ju përshëndes, Ju Mësuesve të Mërgatës, trashëguesve të gjuhës, kulturës dhe zakoneve tona aq të vyera këtu në Zusmarhausen të Gjermanisë.

Si djalë i një profesori që për 5 vite me rradhë ju mësoi gjuhën Shqipe edhe Kinezëve në Pekin, kam patur rastin të përjetoj nga afër punën tuaj të palodhur, dhe ndaj dua T’Ju shpreh mirënjohjen, vlerësimin dhe falenderimin tim te vecantë për të gjithë Ju mësuesit tanë, për atë që ju e shikoni si detyrën tuaj legjitime për gjeneratat e ardhshme të Kombit tonë.

Dua të theksoj se një nga elementët më kryesorë të ekzistencës së një kombi është gjuha. Popullsia e një vendi, që për arësye të ndryshme nuk e shkruan dhe nuk e flet gjuhën e vet amtare, është e prirur të rrezikohet nga asimilimi, pasi është gjuha ajo që ruan identitetin e kulturës së një kombi.

Është normale që, duke jetuar në emigrim dhe në një shoqëri ku flitet e shkruhet në një gjuhë tjetër, ruajtja e gjuhës amtare nuk është e kollajtë. Po ashtu, është e qartë që fëmijët e kanë të ardhmen e tyre aty ku rriten dhe që emigrimi në përgjithësi, krahas të mirave, mbart me vete edhe rrezikun e humbjes graduale të gjuhës dhe kulturës.

Por do doja tju kujtoja dhe njëherë se sot, më tepër se kurrë, Shqipëria ka arritur majat më të larta në skenat e Politikës Botërore dhe po bëhet cdo ditë edhe më e mirë, Kosova ka vite që e ka fituar pavarsinë dhe po ndërton rrugët e integrimit, Maqedonia e Veriut për hërë të parë po udhëhiqet nga Shqiptarë, në Malin e Zi nuk mund të mendohet më pa Shqitarët, ndaj edhe ne në Mërgatë duhet te jemi krenar dhe të punojmë për ruajtjen e gjuhës, kulturës dhe zakoneve tona.

Mundësitë për ta mbajtur të gjallë gjuhën e bukur shqipe tek fëmijët tanë, pavarësisht ku lindin dhe ku banojne, i mundëson vetëm shkolla, që është institucioni bazë i mësimdhënies dhe që sjell si rezultat aftësimin e fëmijëve tanë për të komunikuar e për ta shkruar atë.

Jeni ju Mësuesit tanë të Diasporës që hidhni bazat e para për ruajtjen e gjuhës amtare.

Jeni ju ata që me njohuritë, dijet, durimin, pasionin, mirësinë, mirëkuptimin, mirënjohjen dhe dashurinë e pakufijtë na hapni sytë, na bëni të vetëdijshëm për të ardhmen e gjuhës tek fëmijët tanë kudo në Mërgatë.

Edhe njëherë, Ju faleminderit nga zemra. Ju jemi mirënjohës për punën që bëni cdo ditë.

Ju jeni heronjtë e egzistencës së gjuhës, kulturës dhe zakoneve të kombit tonë.

Punë te mbarë dhe shumë suksese në këtë Kuvënd dy ditor.

Si biznes do jemi gjithmone prane jush”.

Related Posts