Menu

Lamtumirë plastikë në produktet ushqimore, nismat nga francezët

Ligji francez kundër mbeturinave synon të përshpejtojë një ndryshim në mënyrën e prodhimit dhe konsumit për të ruajtur  burimet natyrore, biodiversitetin dhe klimën. Duhet të ndërmerren pesë hapa, i pari është të zvogëloni plastikën, lufta kundër mbeturinave dhe nevoja për të ripërdorur objektet. Dy hapat e fundit kanë të bëjnë me veprimet kundër vjetërsimit të planifikuar dhe përmirësimit të sistemeve të prodhimit.

Ligji francez parashikon përfundimin e tregtimit të paketimeve plastike njëpërdorimëshe deri në vitin 2040. Për të arritur këtë qëllim, katër intervale janë vendosur me dekret duke i dhënë kështu kohë që të rimendojnë gradualisht alternativat. Këto janë masa që krijojnë një ndikim të thellë në zakonet e përditshme ku objektet plastike të disponueshme janë të shumta, vetëm mendoni për paketimin e ushqimit, shishet e ujit mineral, produktet shtëpiake, shishet e shampove etj.

Për afatin e parë i vendosur në vitin 2025, qëllimi është të zvogëlojë ambalazhet plastike me një përdorim me 20%. Një gjë tjetër për të bërë do të jetë një reduktim 100% në paketimet plastike “të panevojshme” për përdorime të tilla si bateri dhe llamba. Të gjitha këto paketime nga viti 2025 duhet të jenë të riciklueshme dhe për këtë arsye nuk duhet të përmbajnë substanca ose elementë që parandalojnë ose kufizojnë riciklimin. Për momentin, janë marrë disa masa për të zvogëluar përdorimin e plastikës në jetën e përditshme, të tilla si ndalimi dhe shpërndarja falas e shisheve plastike në dyqanet e hapura për publikun.

Nga 1 janari 2022 do të ndalohet përdorimi i mbështjellësve plastikë për blerjen e frutave dhe perimeve të freskëta që peshojnë më pak se 1.5 kg. Materiali reklamues i dërguar me postë konsumatorëve nuk duhet të mbështillet me plastikë. Lodrat plastike do të ndalohen, do t’u ofrohen falas fëmijëve si dhuratë nëse blini një menu të plotë në restorantet e ushqimit të shpejtë. Restorantet e ushqimit të shpejtë, nga 1 janari 2023 duhet të përdorin enë të ripërdorshme (gota, kapakë, pjata) për ushqim dhe pije që shërbehen në vend. Franca i ka vënë vetes qëllimin për të zvogëluar numrin e shisheve plastike njëpërdorimëshe me 50% deri në vitin 2030. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed