Menu

Më pak sheqer në ushqim dhe pije për të parandaluar disa sëmundje

Nëse ushqimet dhe pijet e paketuara përmbajnë 20% dhe 40% më pak sheqer se ato aktuale, më shumë se 2.5 milion ngjarje kardiovaskulare, si sulmet në zemër dhe goditjet në tru mund të shmangen në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa 750,000 raste vdekjesh u shkaktuan nga diabeti. Këto shifra që lidhen edhe me moshën janë rezultat i një modeli të zhvilluar nga studiuesit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts në Boston dhe më pas për t’u zbatuar nga kompanitë, të cilat duhet t’i vënë në praktikë në vitet e ardhshme.

Siç është raportuar në Circulation, në 2018 mbi 100 shoqata të mbrojtjes së shëndetit krijuan në SHBA Iniciativa Kombëtare për Reduktimin e Kripës dhe Sheqerit (NSSRI), e cila propozoi disa objektiva që lidhen me zvogëlimin e sheqernave për 15 kategori ushqimesh dhe pijesh. Nisma, e përfunduar në shkurt 2021 angazhon kompanitë që pajtohen me të për të riformuluar shumë produkte. Zbatimi në nivel kombëtar do të kërkojë gjithashtu mbështetje institucionale, për të monitoruar rezultatet dhe arritjen e objektivave të reduktimit të sheqerit.

Për këtë arsye, studiuesit e Bostonit (së bashku me ekspertë të tjerë që kanë punuar në këto çështje për vite me radhë) donin të vendosnin numrat në letër, për t’i bërë njerëzit të kuptojnë se çfarë është në rrezik dhe kështu të stimulojnë shtetet ose qeverinë federale të ndërhyjë në mbështetjen e kompanive dhe përshpejtimin e ndryshimit. Nëse kufijtë e treguar në NSSRI do të respektoheshin, shkruajnë autorët, në 10 vitet pas aplikimit të tyre, sistemi shëndetësor do të kursejë 4.28 miliardë dollarë neto në kostot e papaguara të kujdesit shëndetësor. Nëse, nga ana tjetër, llogaritja bëhet në vitet produktive (midis 35 dhe 79 vjeç) të popullsisë aktuale të rritur, kursimet madje do të ishin 118.04 miliardë dollarë. Edhe duke analizuar kostot e humbjes së produktivitetit të lidhura me sëmundjet e shkaktuara nga konsumi i tepërt i sheqerit, dalin shifra stratosferike: Kursimet, gjatë jetëgjatësisë së popullsisë së sotme të rritur do të ishin mbi 160 miliardë dollarë. Ky skenar parashikon arritjen totale të objektivave, por edhe nëse ulja e sheqerit do të ishte vetëm e pjesshme, modeli parashikon kursime të mëdha. Pastaj ka një aspekt që nuk mendohet shpesh, por që është i rëndësishëm: Ai i drejtësisë sociale. Dihet mirë se klasat me nivel më të ulët arsimor dhe më pak burime financiare janë gjithashtu më të prekurat nga sëmundjet si diabeti dhe obeziteti, sepse ato mbështeten më shumë në ushqime të lira me cilësi të dobët. Kjo do të thotë se afrikano -amerikanët dhe amerikano-latinët janë shumë më shpesh viktima të sëmundjeve që vijnë nga dietat jo të shëndetshme, duke qenë në gjendje të përballojnë më pak trajtim. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts