Menu

Miratohet vaksina e parë kundër virusit respirator sincicia

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave miratoi vaksinën kundër virusit respirator sincicial (RSV), një sëmundje që vret mijëra amerikanë çdo vit.

Vaksina ka ende nevojë për miratim nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve përpara se të mund të shpërndahet në publik.

Zyrtarët thonë se vaksina, e quajtur Arexvy nga prodhuesi GSK, është një zbulim i madh që do të shpëtojë shumë jetë.

Mund të jetë në dispozicion për personat mbi 60 vjeç brenda muajve, thonë zyrtarët.

“Aprovimi i sotëm i vaksinës së parë RSV, është një arritje e rëndësishme e shëndetit publik për të parandaluar një sëmundje që mund të jetë kërcënuese për jetën,” tha Dr Peter Marks, i cili drejton Qendrën për Vlerësimin dhe Kërkimin Biologjik në Administratën e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

RSV është një sëmundje respiratore që zakonisht rezulton në simptoma të ngjashme me të ftohtit për të rriturit, por mund të jetë e rrezikshme për fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe ata me kushte themelore shëndetësore.

Mesatarisht, ai vret 100-300 fëmijë nën moshën 5 vjeç në SHBA çdo vit, sipas CDC.

Ai gjithashtu vret rreth 6,000 deri në 10,000 të rritur mbi 65 vjeç çdo vit dhe shkakton nga 60,000 deri në 120,000 pranime në spital.

Në raste të rënda mund të shkaktojë bronkiolit, i cili përfshin një grumbullim të inflamacionit në mushkëri dhe probleme në frymëmarrje.

Ilaçi ishte mbi 60 vjet në prodhim dhe është i pari që fitoi miratimin për të parandaluar RSV kudo në botë.

Një studim nga GSK, një firmë me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, i cili u publikua në shkurt zbuloi një efikasitet vaksine prej 82.6%.

Efektet anësore ishin kryesisht “të lehta ose të moderuara” dhe përfunduan brenda dy ditësh. Më të zakonshmet janë dhimbjet rreth vendit të injektimit ose lodhja.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts