Menu

Mitet për ushqimin e konservuar

Të gjithë dëshirojmë të ushqehemi shëndetshëm dhe me sa më shumë ushqim të freskët. Mirëpo me këtë dëshirë janë shfaqur edhe mite të shumta. Fjala vjen, mitet për ushqimin e konservuar si e keqe e domosdoshme,

Miti 1: Ushqimi i konservuar përmban konservanse

Fjala konservë vjen nga latinishtja: Conservare, që do të thotë “të ruash”. Pra, konservat nuk kanë patjetër konservantë, por qëllimi i tyre është ruajtja e artikujve ushqimorë dhe i përbërësve të shëndetshëm të tyre.

Miti 2: Me konservim humbasin vlerat nutritive

Shpesh mendohet që ushqimi i konservuar nuk ka vlerë nutritive. Në realitet nuk ka diferencë të madhe nga artikujt e freskët. Nëse nuk keni mundësi të gatuani peshk të freskët, atëherë peshku i konservuar është zgjedhje e mirë. Fjala vjen, sardelet e konservuara natyrshëm janë të pasura me omega-3 sikur edhe të freskëtat. Peshku nuk humbet proteinat, vitaminën D, kalciumin, madje as omega-3.

Miti 3: Ambalazhi i metalit nuk është i mirë

Tani përdoren metale të testuara, të cilat nuk lirojnë kimikate të dëmshme në ushqim. Gjithashtu, metali mund të riciklohet.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts