Ndryshimi i klimës paraqet sfida të rëndësishme për sigurinë globale të ushqimit. Ndryshimet afatgjata në temperaturë, lagështirë, reshje, ndryshimet ekstreme të motit po ndikojnë në praktikat e bujqësisë, prodhimin e bimëve dhe cilësinë ushqyese të kulturave ushqimore. Ndjeshmëria e mikrobeve, mikroorganizmave që prodhojnë potencialisht toksina dhe e dëmtuesve të tjerë ndaj faktorëve klimatikë ndikon në lindjen e disa sëmundjeve nga ushqimi. Gjithashtu, ndryshimi i kushteve mund të favorizojë krijimin e specieve pushtuese të huaja të dëmshme për shëndetin e bimëve dhe kafshëve. Ngrohja çon në përhapjen e algave të detit të cilat prodhojnë toksina duke shkaktuar shpërthime të kontaminimit të ushqimit të detit.
Përpjekjet globale për të zvogëluar emetimet e serës dhe masat rajonale për të zbutur dhe përshtatur me ndryshimin e kushteve klimatike do të ndikojnë në vlerësimet e EFSA-së për sigurinë e ushqimit në lidhje me shëndetin dhe ushqimin e njeriut, shëndetin e kafshëve dhe bimëve dhe mjedisin.
Qendra Alert/Alert.al
LEAVE A COMMENT