Menu

Non grata nga SHBA zyrtari i Bullgarisë që u dha pasaportë bullgare 1894 shqiptarëve

Departamenti i Shtetit të Shteteve të Bashkuara shpalli të padëshiruar disa zyrtarë dhe ish-zyrtarë bullgarë mes të cilëve edhe Petar Haralampiev, drejtor i Agjensisë për Bullgarët jashtë dhe Krasimir Tomov sekretar i përgjithshëm.

Më herët ata ishin arrestuar në Bullgari për skandalin e shitjes së pasaportave bullgare. Në pranga ranë 20 persona të cilët kishin ngritur një skemë që bëri bullgarë 18 mijë persona, 1894 nga të cilët nga Shqipëria.

Cfarë ndodhi?

Operacioni për arrestimin e të dyshuarve në Sofje, Kyustendil dhe Pleven u fillua pas katër muajsh hetime në emër të Prokurorisë Speciale, e cila përqendrohet në rastet e korrupsionit të profilit të lartë, raportoi Radioja Kombëtare Bullgare.

Midis të dyshuarve të lënë të paraburgim është edhe drejtori i Agjencisë Shtetërore Bullgare për Bullgarët Jashtë Vendit, SABA, Petar Haralampiev, i cili u emërua në post nga koalicioni nacionalist i Patriotëve të Bashkuar, që është pjesë e qeverisë së Bullgarisë.

Të arrestuar gjithashtu ishin edhe disa nga stafi i SABA-s, si dhe ndërmjetës të cilët dyshohet se u kërkuan njerëzve nga Maqedonia, Ukraina dhe Moldavia, të cilët nuk kishin rrënjë bullgare, të paguanin ryshfet për të marrë një certifikatë që njeh origjinën e tyre bullgare.

Kjo certifikatë është dokumenti i parë i nevojshëm në rrugën për marrjen e shtetësisë bullgare, por kriteret për atë që përbën trashëgiminë bullgare kanë tepër të paqarta.

Deri në qershor të vitit 2018, rreth 18,000 njerëz – kryesisht nga Maqedonia (10,252), Ukraina (1,894), Shqipëria (1,510), Serbia (1,013) dhe Moldavia (851) – pretenduan trashëgimi bullgare, tha ministrja e drejtësisë i Tsetska Tsacheva në një konferencë për shtyp në qershor, sipas Dnevnik.bg. Tsacheva tha se pothuajse 10,000 nga këta njerëz morën shtetësi bazuar në këto dokumente.

Një përgjigje e Ministrisë së Drejtësisë në një hetim parlamentar tha se 116 000 njerëz kanë marrë nënshtetësi në 15 vitet e fundit, shumica e të cilëve u mbështetën në certifikatat e trashëgimisë nga SABA. Numri i përgjithshëm i aplikuesve për marrje nënshtetësie ishte 185,000.

Edhe pse raportet e medias dhe hetimet për skemat e dyshuara korruptive për “të shitur” dokumentet e trashëgimisë bullgare janë publikuar prej vitesh, arsyeja më e mundshme pas hetimit ishte një thirrje nga Partia Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë në qershor për krijimin e një komisioni parlamentar për të hetuar dhënien e pasaportave bullgare për 114 kriminelë që kërkoheshin në nivel ndërkombëtar nga Interpoli.

Edhe pse nuk u krijua kurrë asnjë komitet, nisja e hetimit përkoi me zemërimin për dhënien e pasaportave kriminelëve.

Edhe pse të tre partitë kryesore brenda koalicionit të Patriotëve të Bashkuar (VMRO, NFSB dhe Ataka) u distancuan publikisht nga Haralampiev dhe thanë se ai nuk ishte anëtar i tyre, ai u emërua si pjesë e kuotës së tyre qeverisëse në vitin 2017 dhe është lider i lëvizjes BG Patriot, një nga anëtarët më të vegjël të koalicionit të Patriotëve të Bashkuar.

Haralampiev u bë i njohur në kohën e emërimit të tij, kur u shfaq një postim i tij në Facebook, ku mbante veshur një bluzë “”Wehrmacht”.

Edhe pse ai u shpreh se i referohej një bande muzikore rroku, emri është gjithashtu ai që përdorej nga ushtria e Gjermanisë naziste në Luftën e Dytë Botërore.

Top Channel

Related Posts