Menu

“Ochratoxin A” në ushqim, rreziqet që shkakton te konsumatori

EFSA ka publikuar një mendim shkencor mbi rreziqet e shëndetit publik që lidhen me praninë e ohratoxin A (OTA) në ushqim, një mykotoksinë e prodhuar në mënyrë natyrale që mund të gjenden në një shumëllojshmëri të produkteve ushqimore përfshirë drithërat, mishin e ruajtur, frutat e freskëta dhe të thata dhe djathë.

Të dhënat e reja që janë bërë të disponueshme që nga vlerësimi i fundit në 2006 sugjerojnë që OTA mund të jetë gjenotoksike duke dëmtuar drejtpërdrejt ADN-në. Ekspertët konfirmuan gjithashtu se mund të jetë kancerogjene në veshka. Prandaj ekspertët llogaritën një diferencë të ekspozimit (MOE). Ky është një mjet i përdorur nga vlerësuesit e rrezikut për të marrë parasysh shqetësimet e mundshme të sigurisë që vijnë nga prania në ushqim dhe të substancave të cilat janë edhe gjenotoksike, ashtu edhe kancerogjene.

Sipas mendimit të saj të mëparshëm, EFSA vendosi një konsum të tolerueshëm javor (TWI) bazuar në toksicitetin dhe kancerogjenitetin ndaj veshkave.

Ekspertët tani kanë përdorur një qasje më konservatore duke llogaritur MM dhe kanë konkluduar se ekziston një shqetësim shëndetësor për shumicën e grupeve të konsumatorëve. Këshillat shkencore të EFSA do të informojnë Komisionin Evropian në diskutimin e vazhdueshëm për nivelet maksimale të OTA në produktet ushqimore.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts