Menu

Paralajmërim edhe për Shqipërinë/ Gripi i shpezëve po përhapet me shpejtësi, autoritetet duhet të rrisin monitorimet

Rreziku i lëvizjes së gripit të shpendëve në vendet evropiane të paprekura më parë është i lartë, sipas një azhurnimi të botuar nga EFSA i cili tregon se virusi po përhapet me shpejtësi në të gjithë kontinentin. Brenda muajit të kaluar më shumë se 300 raste janë raportuar në Belgjikë, Danimarkë, Francë, Gjermani, Irlandë, Hollandë, Suedi dhe Mbretërinë e Bashkuar. Shumica e zbulimeve ishin te zogjtë e egër, megjithëse ka pasur një grusht shpërthimesh te shpendët. Raporti i ri e vlerëson mundësinë e përhapjes së virusit nga zogjtë e egër te pulat po aq të lartë.

Në pasqyrën e saj të mëparshme EFSA paralajmëroi që gripi shumë shpendësh patogjene (HPAI) mund të përhapet shpejt në Evropën Perëndimore pas shpërthimeve midis zogjve të egër dhe atyre shtëpiak në Rusinë Perëndimore dhe Kazakistan këtë verë. Rajoni është në rrugën e migrimit të vjeshtës për zogjtë e ujit të egër që drejtohen në Evropë. Asnjë rast njerëzor nuk është zbuluar në shpërthimet e reja deri më tani dhe rreziku i transmetimit tek publiku i gjerë mbetet shumë i ulët. Sidoqoftë, evolucioni i viruseve duhet të monitorohet nga afër për të vlerësuar rrezikun e vazhdueshëm të shfaqjes së viruseve që mund të transmetohet te njerëzit.

Autoriteteve kombëtare u kërkohet të vazhdojnë mbikëqyrjen e zogjve të egër dhe shpendëve dhe të zbatojnë masat e kontrollit për të parandaluar kontaktin njerëzor me zogj të infektuar ose të ngordhur. Shtetet Anëtare këshillohen gjithashtu të zbatojnë në zonat e tyre me rrezik të lartë zbutjen e rrezikut dhe masat e përforcuara të biosigurisë të përshkruara në Vendimin Zbatues të Komisionit (BE) 2018/1136.

Qendra Alert / Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed