Menu

Parandalimi i helmimit nga mishi i pulës

Për të shmangur komplikimet e mundshme të pakëndshme pas ngrënies së një produkti me cilësi të dobët, duhet të mësoni se si të zgjidhni shpendë të freskët dhe ta gatuani atë në mënyrë korrekte. Çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje?

Pra, a është e mundur të helmoheni nga pula? Po, helmimet e ndenjura të pulës ndodhin, por ato mund të shmangen. Për ta bërë këtë, nuk keni nevojë të nxitoni me produkte mishi, por duhet t’i gatuani siç duhet. Shëndeti dhe mirëqenia e njeriut varet në shumicën e rasteve nga vëmendja e kujdesshme ndaj asaj që duhet të hahet.

Mishi i pulës hahet pothuajse në të gjitha vendet e botës. Përveç kësaj, pula konsiderohet një produkt dietik për shkak të përmbajtjes së ulët të kalorive dhe thithjes së shpejtë nga sistemi tretës. Sidoqoftë, një produkt i preferuar i mishit mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Kohët e fundit, diagnoza e helmimit të pulës tingëllon gjithnjë e më shpesh.

Si ndodh helmimi?

Mishi i pulës është në kërkesë të madhe tek blerësit për shkak të kostos së ulët dhe shpejtësisë së përgatitjes. Siç tregon praktika, helmimi me pulë ndodh më shpesh në verë, kur zhvillohen mikroorganizmat patogjenë më shpejt.

Arsyet:

  • Shkelja e kushteve të gatimit në pjatat ku vendosim pulëm. Ky është shkaku më i zakonshëm i helmimit nga ushqimi. Kuzhinierët nuk kanë të dhëna mjekësore, shpesh pula gatuhet në kushte josanitare.
  • Prania e salmonelës në mishin e pulës. Pulat e infektuara me salmonelozë shpesh shiten në dyqane. Ushqimi i mishit të tillë mund të çojë në helmim serioz nga ushqimi. Mikroorganizmat patogjenë ruajnë aktivitetin e tyre jetësor për disa minuta gjatë zierjes, kështu që kërkon shumë kohë për të gatuar pulën.
  • Përmbajtja e stafilokokut në pulë është gjithashtu një shkak i zakonshëm. Bakteret vdesin në një temperaturë prej 90 gradë, por enterotoksina e lëshuar prej tyre përmbahet në mish për një kohë të gjatë gjatë gatimit.
  • Edhe patogjenë të tjerë zhvillohen te pula në temperaturën e dhomës në vetëm disa orë. Prandaj, nuk rekomandohet të blini mish pule që është ruajtur pa frigorifer.
  • Përmbajtja e kancerogjenëve në mishin e pulës, e cila zgjat jetëgjatësinë e produktit, është shkaku i reaksioneve alergjike dhe helmimit nga ushqimi.

Përveç përgatitjes dhe ruajtjes jo të duhur të mishit të pulës, procesi i rritjes së pulave mund të jetë shkak i helmimit. Shpesh në fermat e shpendëve, pulat e reja ushqehen me ushqim OMGJ dhe hormone. Kjo është bërë në mënyrë që të rriten shpejt pulat dhe të rritet pesha e tyre trupore. Prandaj, vitet e fundit, pulat e rritura në fermat private kanë qenë në kërkesë të madhe. (Foodsafety)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts