Menu

Parkinsoni shkaktohet nga bakteret e zakonshme në trup

Studiuesit deklarojnë se sëmundja e Parkinsonit mund të shkaktohet nga një bakter i zorrëve. Shkencëtarët finlandezë pretendojnë se desulfovibrio (DSV) mund të shkaktojë një grumbullim të proteinave toksike të cilat më pas dëmtojnë qelizat vitale të trurit.

Ky proces mendohet se shkakton shenjat karakteristike të gjendjes së gjymtuar, si dridhjet.

Ekspertët sot i përshkruan gjetjet e tyre si ‘të rëndësishme’, me akademikët që kanë kaluar dekada pa sukses duke hetuar shkakun e Parkinsonit.

Studiuesit në Universitetin e Helsinkit besojnë se DSV, e cila gjendet në ujë, tokë dhe traktin tretës të njerëzve dhe kafshëve, mund të luajë një rol në sëmundjen e Parkinsonit.

Si pjesë e studimit të tyre, ata morën mostra fekale nga dhjetë pacientë me Parkinson dhe bashkëshortët e tyre të shëndetshëm.

Testet laboratorike treguan se të gjithë pacientët e Parkinsonit kishin bakteret në feçet e tyre, së bashku me tetë nga partnerët e tyre.

Autori i studimit, profesor Per Saris, mikrobiolog në universitet, beson se DSV bën që proteinat të grumbullohen së bashku në qelizat e zorrëve, të cilat më pas ‘ udhëtojnë drejt trurit’ përmes nervit vagus – nervi kranial më i gjatë në trup, i cili shtrihet nga stomaku në truri.

Sëmundja shkaktohet kryesisht nga faktorët mjedisorë, domethënë ekspozimi mjedisor ndaj shtameve bakteriale DSV që shkaktojnë Parkinson.

“Vetëm një pjesë e vogël, ose afërsisht 10 për qind, e Parkinsonit shkaktohet nga gjenet individuale.”

Simptomat mund të përfshijnë dridhje të pakontrollueshme, lëvizje të ngadalta dhe ngurtësi të muskujve, por ekspertët thonë se ato shpesh shfaqen vetëm kur rreth 80 për qind e qelizave nervore janë humbur.

Këto qeliza nervore prodhojnë dopaminë, një lajmëtar kimik që ndihmon për të kontrolluar lëvizjen e trupit.

Nëse këto dëmtohen ose vdesin, nivelet e dopaminës zvogëlohen dhe lëvizjet bëhen të ngadalta dhe jonormale.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed