Menu

Pjatat plastike të prodhuara në Shqipëri hiqen për të dytën herë nga tregu Italian. Po në tregjet tona a gjenden? Institucionit, asnjë komunikim për konsumatorët

Ministria italiane e Shëndetësisë ka raportuar tërheqjen nga tregu të pjatave plastike të thella dhe të sheshta të markës “Rey Natura”, pjatave të ëmbëlsirave të markës “Rey Desserts” dhe pjatave të ushqimit “Rey Natura T500” të prodhuara nga kompania “Rey Plastica” në Durrës (përditësuar më 17/05/2024). Arsyeja e përmendur në njoftimin e tërheqjes është një shkallë e përgjithshme e migrimit që tejkalon kufijtë e lejuar. Pjatat në fjalë nuk janë në përputhje me dispozitat ligjore (neni 3, germa b, e rregullores KE 1935/2004), sipas të cilës materialet në kontakt me ushqimin në kushte normale përdorimi nuk duhet të transferojnë përbërës në sasi si p.sh. për të çuar në një modifikim të papranueshëm të përbërjes së tyre (migrim i substancave kimike).

Produktet e prekura shiten në pako prej 20 copë, të barabarta me 300 gram (poshtë dhe sipër) dhe 25 copë, të barabarta me 550 gram (ëmbëlsirë). Njoftimet në portalin e Ministrisë tregojnë se pllakat plastike të tërhequra mund të mos kenë numër grupi, ose, vetëm për ato të poshtme, i përkasin loteve P000001 OP02 05/12/2023 dhe P.09/10/2023 OP_2 (përditësuar 20 / 05/2024).

Kompania Rey Plastica SHPK prodhoi pjatat plastike të tërhequra në një fabrikë në Durrës, Shqipëri (shenja identifikuese L71325502Q).

Janarin e kaluar, Ministria në Itali kishte raportuar tërheqjen e pjatave të sheshta plastike Rey Natura, së bashku me ato të markës Super Rey, për shkak të migrimit të tepërt të substancave kimike (lexoni artikullin për tërheqjen e parë të pjatave të kompanisë Rey Plastica) .

Prandaj, si masë paraprake, rekomandohet të mos përdorni pllaka plastike me karakteristikat e treguara më sipër. Konsumatorët që mund të kenë produktet e tërhequra mund t’i kthejnë ato në pikën e blerjes, raporton Ilfattoalimentare.it

Për pjatat plastike të prodhuara në Durrës, Ministria e Shëndetësisë në Itali ka njoftuar që në janar dhe njoftimin e dytë për një tjetër sasi e ka bërë në muajin maj. Ndërkohë, autoritetet në Shqipëri nuk kanë pasur asnjë njoftim zyrtar nëse këto produkte me përmbajtje materialesh kimike a ndodhen në tregjet e marketet shqiptare? Përsa kohë kompania prodhon dhe eksporon në Itali, dyshimi i arsyetuar qëndron edhe në faktin se këto produkte janë të disponueshme për përdorim edhe në treg në Shqipëri e ndoshta dhe në Kosove e rajon.

@Qendra ALERT – Dedikuar Konsumatorit

Related Posts