Menu

Produktet e mishit me Listeria, 3 të vdekur dhe 66 persona të sëmurë. Ndër markat e përfshira Wudy AIA, por ka dhe sallame të tjera

Lajmi i tre personave që vdiqën në Itali nga ngrënia e salsiçeve të papërpunuara të kontaminuara me Listeria monocytogenes kaloi pothuajse pa u vënë re, megjithëse alarmi ra në shumë zinxhirë supermarketesh. Il Fatto Alimentare është i vetmi sajt që foli për këtë në një artikull që ne botuam më 26 shtator, pasi shikuam dokumentet nga Sistemi Evropian i Paralajmërimit të Shpejtë (Rasff). Pas publikimit të artikullit tonë, numri i të vdekurve u rishikua, duke përfshirë një përditësim të njoftimit Rasff. Deri më sot, numri i rasteve është rritur nga 61 në 66, ndërsa ai i vdekjeve ka rënë nga gjashtë në tre. Kjo u konfirmua nga burime nga Ministria e Shëndetësisë në Ansa, të cilët specifikuan se si kanë ndodhur vdekjet në dhjetor 2021, mars dhe qershor 2022 në Lombardi, Piemonte dhe Emilia-Romagna në mesin e njerëzve me imunitet të kompromentuar ose veçanërisht të dobët.

Tabelat në pikat e shitjes që lajmëronin tërheqjen e produkteve u shfaqën të premten e datës 23 shtator dhe në shumë raste nuk shfaqej marka e produktit. Reklamat tregonin vetëm emrin e kompanisë prodhuese të treguar në etiketë (Agricola Tre Valli Soc. Coop, fabrikë në piazzale Apollinare Veronesi 1, në San Martino Buon Albergo, në provincën e Veronës) dhe shenjën e identifikimit (IT 04 M CE ). Megjithatë, AIA Frankfurters dhe markat e tjera të përfshira pothuajse nuk shfaqen kurrë në tabela dhe kjo e bën të vështirë identifikimin nga konsumatorët. Ka edhe më shumë: në paketimin e AIA, për shembull, gjendet vetëm selia e prodhuesit (Prodhuar në vulën S.Martino B.A. (VR) CE IT 04 M CE) dhe jo emri i fermës Tre Valli. Kjo do të thotë se, për të gjurmuar paketat e kontaminuara, është e nevojshme të kontrollohet vula evropiane (Vula CE IT 04 M CE) dhe kjo nuk është plotësisht e dukshme.

Problemi ka të bëjë me të paktën tre lloje Wudy AIA (rostiçeri klasik, djathë dhe klasik) me datë skadimi nga 20 shtatori 2022 deri më 5 dhjetor 2022. Kjo do të thotë se, produktet mund të jenë ende në rafte ose në frigoriferë në shtëpi. Në dokumentet e alarmit të lëshuara në nivel europian përmenden edhe marka të tjera më pak të njohura si: Wür, Pavo, Golo, Salumeo di Lidl dhe Salchicha, për të cilat nuk ka indikacione më të sakta. Marka Töbias e zinxhirit të supermarketeve Eurospin (kliko këtu) gjithashtu shfaqet në listë, por shenja është tërhequr nga raftet me një njoftim të parë zyrtar në fund të gushtit 2022 dhe një njoftim të dytë në shtator. Një tjetër gjë për t’u theksuar është se ndotja prek vetëm sasitë e treguara që kanë një datë skadimi midis 20 shtatorit 2022 dhe 5 dhjetorit 2022.

Hot dog ingredients in the food.

Gjithçka filloi më 2 gusht, kur Sistemi i Paralajmërimit të Shpejtë të Komisionit Evropian për Ushqimin dhe Ushqimin për Kafshë (Rasff) mori njoftim nga Italia për një shpërthim të llojit Listeria monocytogenes ST 155, i cili numëron tashmë 29 raste dhe dy vdekje, të shpërndara kryesisht midis Lombardisë dhe Emilia – Romagna. Në një kohë të shkurtër, duke krahasuar të dhënat me mostrat e ruajtura në bazën kombëtare të të dhënave gjenomike të Listeria monocytogenes të Institutit të Lartë të Shëndetësisë, rastet e konstatuara nga viti 2020 janë rritur në 33, të shpërndara në nëntë rajone italiane.

Kështu arrijmë në datën 12 shtator, kur pas gati një muaji pa përditësime mbi shkaqet e shpërthimit, salçiçet shfaqen për herë të parë në skenë. Ministria e Shëndetësisë njofton Komisionin Evropian se, ndërkohë që rastet e konstatuara u rritën në 61, në shtëpinë e një pacienti u gjetën pako të paprekura me dy sasi sallamesh të markës Tobias të kontaminuara nga i njëjti lloj Listeria i shpërthimit.

Një numër kaq i lartë i viktimave dhe njerëzve të përfshirë është për shkak të zakonit të keq të përhapur për të ngrënë salcice të papërpunuara. Në ambalazh shkruhet, “Të konsumohet pas gatimit të kujdesshëm”, por njerëzit lexojnë pak, shpërqendrohen dhe nuk e dinë që duhet të gatuhen para se t’i vendosin në tavolinë. Mendoni vetëm sa sallata orizi përgatisin në verë, duke shtuar salsiçe të prera në copa të vogla pa i gatuar. Zierja, nga ana tjetër, është absolutisht e nevojshme për të neutralizuar bakteret ende të pranishme. Është e vërtetë, që linja e prodhimit parashikon pasterizimin e salsiçeve, por në këtë rast kontaminimi supozohet se ka ndodhur pas trajtimit termik në fazën e paketimit (raporti Rasff flet për kontaminim mjedisor). Vetë AIA tregon në paketim shprehjen “Përgatitja: gatuajeni në tigan ose në pjatë duke e rrotulluar për 3/4 minuta ose zieni në ujë të vluar për 3/4 minuta”. Për këtë arsye, kompania nuk i ka tërhequr drejtpërdrejt salsiçet duke dhënë njoftimin, por komunikimi është shpërndarë nga prodhuesi në supermarkete. Nëse konsumatorët do të kishin ndjekur udhëzimet me përpikëri, nuk do të kishte tre viktima dhe 66 persona të përfshirë. Përgjegjësia i takon edhe Kompanisë Bujqësore Tre Valli, sepse nëse, siç supozohet, ndotja ka ndodhur në fund të linjës së prodhimit, pasi kompania të kishte zbuluar problemin duhet të kishte identifikuar menjëherë shkaqet dhe më pas tërheqjen e produktit. Fatkeqësisht, ky element shoqërohet me lehtësinë e konsumatorëve të mësuar të hanë salsiçe të papërpunuara, pa ndjekur udhëzimet e përdorimit.

Çështja është shumë serioze, aq sa Ministria e Shëndetësisë ka lëshuar një deklaratë të gjatë për shtyp të premten 23 shtator 2022 në të cilën paralajmëron konsumatorët, pa përmendur markat e përfshira, por vetëm emrin e prodhuesit Agricola Tre Valli – IT 04 M. KA. Në tekst nuk thuhet se autoritetet shëndetësore europiane kanë lëshuar një alarm që tregon, se të vdekurit janë tre dhe personat e prekur 66. Bëhet fjalë për një problem që u konstatua nga ASL italiane në fillim të gushtit 2022 dhe për të cilat duhet të besojmë se ka pasur hetime dhe njohuri që kanë çuar në rrethimin dhe identifikimin më të mirë të faktit dhe etiologjisë së tij vetëm në fillim të shtatorit. Raporti i RASFF tregon 12 shtatorin 2022, si ditën kur pasi një ngarkesë të lartë të Listeria monocytogenes në mostra. Autoritetet shëndetësore italiane janë mjaft të sigurta për korrelacionin midis Würstel dhe Listeria, sepse përmes një ekzaminimi epidemiologjik ata kanë identifikuar würstel si përgjegjës të mundshëm për kontaminimin. Hipoteza u konfirmua nga testet e mëvonshme që gjetën praninë e shtamit Listeria monocytogenes ST 155 si në mostrat ende të paketuara ashtu edhe në fermën Tre Valli.

Më parë, në muajt gusht dhe shtator, dyshimet i drejtoheshin një djathi PDO, i cili pas ekzaminimeve të thelluara u zbardh totalisht. Pyet veten se, pse ministria nuk i ka informuar siç duhet njerëzit, duke specifikuar se djathi PDO është përfshirë gabimisht në këtë aferë. Pyetja e dytë ka të bëjë me dështimin për të treguar në deklaratën për shtyp të së premtes 23 shtator markat e përfshira dhe datat e skadencës së loteve në fjalë. Megjithatë, dokumentet nuk lënë vend për dyshime për peshën e situatës dhe shtrirjen e problemit që prek pothuajse të gjitha rajonet italiane. Dokumenti detajon listën e rrjeteve të supermarketeve në fjalë që kanë shpërndarë salsiçet. Në listë gjejmë: Lidl, Eurospin, Esselunga, Penny market, Sogegross, Unes, Bennet, Prix, Tigros… Përballë një rasti të tillë, ndoshta Ministria e Shëndetësisë duhet të dalë në terren duke i kujtuar njerëzve se salsiçet nuk janë të përshtatshme të konsumohen të papërpunuara.

Bazuar në atë që tregohet në 72 faqet e raportit europian që kronika e të gjithë historisë, ne po përballemi me një nga rastet më të rënda të kontaminimit ushqimor që ka ndodhur në Itali në 50 vitet e fundit, si për numrin e viktimave ashtu edhe për atë të të prekurve.

Ferma Tre Valli në një njoftim për shtyp të mbërritur dje në redaksi mohon kategorikisht se ka prova tekniko-shkencore që mund të çojnë në lidhje me raste vdekjesh nga listerioza dhe salsiçet e prodhuara nga Agricola Tre Valli. “Kooperativa – saktësohet – ka aktivizuar një procedurë tërheqjeje vullnetare në marrëveshje me Autoritetet Kompetente me njoftim relativ informativ për përdorimin e duhur të ushqimit ekskluzivisht si masë paraprake, si ruajtja e gabuar e produktit dhe mosrespektimi i Metodat e gatimit të listuara në etiketë, mund ta bëjnë ushqimin të papërshtatshëm për konsum nga pikëpamja mikrobiologjike.

Burimi: www.ilfattoalimentare.it

Qendra ALERT / Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed