Menu

Qumështi dhe kosi, përfitimet në ushqimin e përditshëm

Konsumi i qumështit të përditshëm dhe kosi shoqërohen me mbajtjen e një gjendje të mirë shëndetësore. Kjo konfirmohet edhe nga botimi i fundit i Udhëzimeve për një dietë të shëndetshme të Kreas, në të cilën rekomandohen tre racione në ditë të këtyre ushqimeve, të barabarta me një sasi prej 375 ml. Megjithatë konsumi i përditshëm në Itali është larg optimales dhe vitet e fundit ka regjistruar një reduktim progresiv. Kjo çështje u trajtua nga Tryeza Teknike mbi Sigurinë Ushqyese (TaSiN) e cila përfshin ekspertë nga Ministria e Shëndetësisë, Krea, shoqëritë shkencore dhe bota akademike.

Një dokument i përgatitur nga e njëjta Tabelë Teknike merr në shqyrtim dëshmitë shkencore të kohëve të fundit lidhur me efektet shëndetësore të konsumimit të këtyre ushqimeve. Artikulli më i fundit i botuar vetëm vitin e kaluar nga një ekip kërkuesish kinezë, thekson se një rritje prej 200 ml qumësht në ditë shoqërohet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, hipertensionit, kancerit kolorektal, sindromës metabolike, dhjamosjes dhe osteoporozës.

Sipas InstitutitAmerikan për Kërkimin e Kancerit, konsumimi i qumështit dhe i produkteve të bulmetit ka një lidhje të kufizuar me zvogëlimin e rrezikut të kancerit të gjirit te gratë. Ndërsa, nga ana tjetër, theksoni edhe se marrja e qumështit mund të shoqërohet me një rrezik më të lartë të kancerit të prostatës, sëmundjes së Parkinsonit, anemisë së akneve dhe mangësisë së hekurit në fëmijëri.

Tabela Teknike mbi Sigurinë Ushqyese ka dalë me 10 pika mbi konsumin e saktë të qumështit dhe kosit në dietën e përditshme:

1- Konsumoni tre racione qumësht dhe kos çdo ditë. Një shërbim korrespondon me 125 g, domethënë një gotë të vogël ose gjysmë filxhani ose një enë kosi.

 

2- Qumështi dhe kosi janë ushqime për ta filluar mirë ditën. Me një filxhan qumësht (dy racione) në mëngjes dhe një kos si një vakt, ju arrini tri racionet e rekomanduara.

3- Qumështi dhe kosi janë burime kalciumi, përmbajnë vitamina A, vitamina B dhe kripëra minerale si fosfor, magnez, zink dhe selenium.

 

4- Qumështi dhe kosi i thjeshtë, pa sheqer të shtuar janë të ngjashme nga pikëpamja ushqyese. Kosi, falë baktereve të acidit laktik nxit ekuilibrin e florës intestinale.

 

5- Ju mund të zgjidhni midis qumështit të freskët të pasterizuar, cilësisë së lartë të pasterizuar të freskët dhe jetëgjatë (Uht). Nëse preferon të papërpunuarin, mos harro se duhet ta vlosh para se ta konsumosh.

 

6- Kosi përftohet nga fermentimi i qumështit nga mikroorganizmat specifikë. Kur fermentimi nuk është për shkak të mikroorganizmave të kosit, përftohen qumësht të fermentuar, pije tipike e Evropës Lindore.

 

7- Qumështi dhe kosi mund të jenë të plotë ose sipas përqindjes së yndyrës, pa zvogëlim të kalciumit dhe proteinave.

 

8- Qumështi mund të pihet në çdo moshë. Në zorrën e njeriut ka laktazë, një enzimë e nevojshme për tretjen e laktozës (sheqerit të qumështit). Kjo e bën qumështin një ushqim të përshtatshëm për fëmijët, të rriturit dhe të moshuarit, me përjashtim të njerëzve intolerantë të laktozës, të cilët kanë një mangësi në laktazë.

 

9- Kosi tolerohet mirë nga shumica e atyre që vuajnë nga intoleranca e laktozës. Përveç kësaj, shumë produkte me përmbajtje të reduktuar ose pa laktozë janë në dispozicion, të tilla si qumështi i trajtuar me laktozë.

10- Kalciumi dhe fosfori i pranishëm në qumësht dhe kos absorbohen lehtësisht nga trupi. Konsumimi i tyre ndihmon për të ulur rrezikun e fillimit të osteoporozës. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts