Menu

Sekuestrohen mbi 7 ton Basil pesto prodhuar në SHBA

La Repubblica publikoi lajmin e kapjes së mbi 7 tonëve të pesto alla genovese bërë në SHBA, kryer nga inspektorët kufitarë të Ministrisë së Shëndetësisë së Italisë në portin e Gjenovës. Prodhuesi, Rana Meal Solutions (një kompani e grupit Giovanni Rana me qendër në Çikago) sipas gazetës ka apeluar në Gjykatën Administrative Rajonale, kundër masës, e cila daton që më 27 janar. Zyra e postës së kontrollit kufitar të Gjenovës ka dekretuar “mos-pranimin në territorin e Komunitetit” të ngarkesës së “Basil pesto – 100% të importuar italiane ” që do të shitet në Francë dhe Spanjë, nën markën Kirkland nga Costco, një rrjet supermarketesh amerikane.

Problemi, sipas inspektorëve të ministrisë – raporton artikulli i Repubblica është se etiketa me referime për bazilikën italiane dhe gjenoveze nuk pajtohet me faktin se ngarkesa mbërriti nga Çikago. Dhe për këtë arsye ata kanë ndaluar hyrjen e Kirkland pesto si “jo-në përputhje me kontrollin e identitetit, jo në përputhje me rregulloren e BE-së 625/2017”, e cila rregullon kontrollet ushqimore.

Pastificio Rana e kundërshton akuzën dhe specifikon se nëpërmjet filialit të saj Rana Meal Solution prodhon pesto për tregun amerikan duke përdorur ekskluzivisht Basilin e rritur në Liguria me çertifikimin DOP të marrë nga Konsorciumi për Mbrojtjen e Genoese Basil PDO. Për të qenë të saktë, Rana ka qenë eksportuesi më i madh i PDO basil në mbarë botën për rreth 12 vjet dhe gjithashtu duhet thënë se etiketa e produktit të kapur mban fjalët “100% i importuar italian basil DOP” dhe vulën e çertifikimit të Konsorciumit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts