Menu

Sfungjeri për lajen e enëve mund të shkaktojë sëmundje

Një studimi i kryer në Norvegji doli në konkluzion se sfungjerët për larjen e enëve përmbajnë më shumë baktere sesa furçat e kuzhinës, të cilat mund të jenë një mënyrë higjienike më e pranueshme për të larë enët.

“Salmonela dhe bakteret e tjera rriten dhe mbijetojnë më mirë në sfungjer sesa në furça, ndërsa arsyeja është se sfungjerët nuk thahen kurrë gjatë përdorimit të përditshëm”, ka thënë Trond Moretro, një shkencëtar në Nofima, instituti norvegjez për kërkime në lidhje me ushqimin. “Një sfungjer mund të përmbajë më shumë baktere sesa numri i njerëzve në planetin Tokë”, ka shtuar autori i studimit të ri të botuar në Journal of Applied Microbiology.

Edhe pse shumë baktere nuk janë të dëmshme, ato që janë (për shembull salmonella) mund të përhapen nga sfungjerët në duar, sipërfaqet e kuzhinës dhe pajisjet dhe potencialisht mund të shkaktojnë sëmundje te njerëzit, pohojnë ekspertët. “Sfungjeri është i lagësht dhe grumbullon mbetje ushqimore që janë gjithashtu ushqim për bakteret, duke çuar në rritjen e shpejtë të baktereve”, – ka shtuar ai.

Ajo që i habiti më shumë studiuesit në gjetjet e tyre, ishte se nuk kishte rëndësi se si njerëzit e pastronin sfungjerin apo sa shpesh e bënin këtë gjë. “Mënyra se si konsumatorët i përdornin sfungjerët e tyre nuk ishte shumë e rëndësishme për sa i përket rritjes së baktereve. Është shumë e vështirë për konsumatorët të shmangin rritjen e baktereve në sfungjer përderisa ato të ndërrohen secilën ditë” – ka deklaruar Moretro.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts