Menu

Shqiptarja e ushtrisë amerikane: Vizita ime e parë në Shqipëri

Nëse ka dikush që di diçka për punën e palodhur dhe vendosmërinë, është nëntogerja Valdeta Mehanja, një pilote me Regjimentin e Aviacionit 1-131.

Mehanja është një shqiptare e lindur në Kosovë dhe një shtetase amerikane; ajo kurrë nuk mendonte se do të shihte Shqipërinë.

“Unë nuk kam vizituar kurrë Shqipërinë më parë. Është një ndjenjë e pabesueshme të jesh këtu, si pilot, me uniformë dhe në Ushtrinë e SHBA ”, tha Mehanja. “Nuk do ta kisha pasur kurrë këtë mundësi për të fluturuar nëpër Shqipëri nëse nuk do të ishte për ushtrinë. Kjo më bëri kaq të lumtur”, thotë ajo për median amerikane, “Defense Visual Information Distribution Service”.

Mehanja thotë se ky mision për të është si “plotësimi i një rrethi”. Ajo u rrit e varfër dhe familja e saj u bë refugjate e luftës, duke lënë pas ato pak që kishin për t’i mbijetuar një konflikti të dhunshëm. Vite më vonë, si kontraktor për Departamentin e Mbrojtjes, karvanit të saj që udhëtonte për në Bagdad iu zu pritë nga Pajisjet Eksplozive të Improvizuara dhe armë zjarri.

“Mendova se kaq ishte,” tha ajo në një intervistë në janar. Sidoqoftë, u shpëtua nga pilotët amerikanë dhe e dinte se çfarë ishte ajo që donte të bënte. “Kjo më bëri të dëshiroj të futem në aviacion. E dija që kisha një mision më të madh. Nuk mund të jem thjesht një person i rregullt dhe të mos kthej”, shprehet ajo.

Që atëherë, Mehanja e ka arritur atë qëllim dhe është bërë një pilot UH-60 Blackhawk për Ushtrinë e SHBA. Ajo ndjeu se ai rrethi do të plotësohej së shpejti kur dëgjoi se 1-131 po shkonte në Shqipëri për të marrë pjesë në DEFENDER-Europe 21.

“Unë isha aq e ngazëllyer. Nuk mund ta besoja që njësia e Gardës, në të cilën unë u bashkova, po shkonte në Shqipëri”, tha ajo. “Unë nuk e kuptova sa i bukur është ky vend derisa fluturova nëpër male. Nuk mendoj se mund ta kisha vizituar Shqipërinë në një mënyrë më të mirë”, thote Valdeta.

Mehanja ndihet mjaft e përkushtuar për Defender 21, i cili është misioni i saj i parë që fluturon jashtë SHBA.

“Defender 21 është një shenjë e aleancës,” tha ajo. “Edhe gjatë një pandemie ne jemi në gjendje të tregojmë se si mund të lëvizim shpejt në një vend tjetër dhe të punojmë me ushtarakë të tjerë dhe të ndërtojmë partneritete”, vijoi ajo.

Që kur mbërriti në Shqipëri, për Mehanja ka qenë e vështirë puna. Jo vetëm që ka fluturuar në misione por ka shërbyer edhe si interpretuese dhe këshilltare kulturore për amerikanët dhe shqiptarët që punojnë së bashku. Ajo thotë se ka qenë e lumtur të marrë përsipër detyrat shtesë.

“Nëse punojmë së bashku, do të jemi më të fortë së bashku,” shpjegoi ajo. “Unë mendoj se ruajtja e partneritetit dhe misionet e vazhdueshme dhe trajnimi së bashku do të hapë një dritare krejt tjetër për të përjetuar kultura të tjera”, vijon ajo.

Jashtë këtyre detyrave, Mehanja është bërë disi e famshme në vend. Ajo është takuar me qindra vendas, është intervistuar nga burime të shumta të lajmeve, është takuar me Ambasadorin e Sh.B.A. Yuri Kim dhe i dha dorën Presidentit të Shqipërisë IIir Meta.

“Kjo nënkuptonte aq shumë sa ata po e pranonin se sa i vështirë ishte udhëtimi im dhe se ata janë krenarë që jam këtu dhe po punoj së bashku me ta,” tha ajo. “Ishte një moment shumë i veçantë për mua dhe nuk do ta harroj kurrë. Do ta çmoj për gjithë jetën”.

Mehanja tha se familja e saj është tepër krenare për të dhe janë të lumtur që erdhi në Shqipëri

“Është një marrëveshje e madhe,” tha ajo, “Unë nuk mendoj se nëna ime, e cila nuk u lejua të shkonte në shkollë, do të kishte menduar ndonjëherë se vajza e saj do të shtrëngonte duart me një president shqiptar. Familja ime është thjesht aq krenare sa që unë munda të vija këtu si një pilote ushtarake amerikan dhe të punoja me shqiptarët dhe që mund të ndihmoj”, thotë ajo.

Përkundër gjithë kësaj, ajo mbetet e përulur dhe shpreson që historia e saj të frymëzojë të tjerët dhe të ndihmojë në ndërtimin e miqësive midis kombeve.

“Çdo gjë është e mundur nëse punoni shumë për të. Vetëm kur mendoni se nuk mund të arrini diçka sepse udhëtimi është shumë i vështirë, kjo nuk do të thotë se është e pamundur dhe se nuk do të ndodhë kurrë ”, shpjegoi ajo. “Unë kam mundur ta bëj këtë. Çdokush mund ta bëjë gjithashtu, unë shpresoj se të gjithë do të frymëzohen për të pasur sukses në qëllimet e tyre”, vijon Valdete.

Mehanja nuk beson se do të ishte aq e suksesshme pa Regjimentin 1-131 të Aviacionit dhe Gardën Kombëtare të Alabama.

“Unë kam njësinë më të mirë; Kam komandantin më të mirë; Unë kam qenë kaq me fat. Ata më kanë lejuar ta kem këtë përvojë, të jem pjesë e kësaj. Ishte puna e Zotit dhe të gjithë këtu që e bënë të mundur këtë dhe unë dua t’i falënderoj”, thotë ajo.

Marrë nga Diasporashqiptare.al

Related Posts