Menu

Shtetet e Bashkuara i thonë “Po” vajit të ullirit për skuqjen e ushqimeve

Departamenti Amerikan i Bujqësisë mbi “Gatimin dhe sigurinë e ushqimit” liston vajin e ullirit si rekomandim për përdorimin e tij në gatim. Në fakt, në kundërshtim me studime të tjera, USDA e përfshin atë në listën e vajrave “me pikë të lartë tymi”, së bashku me misrin, vajin e farës. Farat e susamit ose të lulediellit janë të sigurta për skuqje.

Sipas asaj që u raportua nga Teatri Natyror, gjithnjë e më shumë kërkime po hedhin poshtë idenë se vaji i ullirit nuk mund të përdoret për gatim në temperatura më të larta siç është skuqja. Në librin e tij të fundit Cook, Taste, Learn, Guy Crosby, Ph.D., CFS, profesor ndihmës i të ushqyerit në Harvard T.H. Shkolla Chan e Shëndetit Publik, raportoi në një studim për përdorimin e vajit të ullirit ekstra të virgjër për të skuqur patatet në 180 °C. Hulumtimi ka verifikuar një rënie të trefishtë të aktivitetit antioksidues pas gjashtë skuqjesh të njëpasnjëshme prej 10 minutash secila (1 orë skuqje në total), duke përdorur të njëjtën grumbull vaji të ftohur midis një skuqjeje dhe një tjetri.

Testi tregoi se antioksidantët po bënin punën e tyre duke mbrojtur acidet yndyrore nga oksidimi. Në vitin 2020, një studim i publikuar nga Universiteti i Barcelonës zbuloi se vaji ekstra i virgjër i ullirit ruan sasi të konsiderueshme të polifenoleve dhe antioksidantëve në temperaturat normale të gatimit nga 120 °C në 170 °C. Crosby thotë se nuk ka hezitim të gatuajë me ekstra të virgjër. “Disa mund të thonë se nuk duan të gatuajnë me ekstra të virgjër nga frika se do të shtojë shije të forta në ushqim. Por ky është një mit. Ai shton se nivelet e larta të antioksidantëve fenolikë, si hidroksitirosoli dhe tirosoli dhe agjenti anti-inflamator oleokantal i mbijetojnë procesit të gatimit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts