Menu

Si t’i mbajmë ushqimet e sigurta?

Për të ruajtur ushqimet, të cilat i marrim për drekën në zyrë ose për një meze të lehtë për të vegjlit në shkollë, llojet e kontejnerëve të ushqimit janë nga më të larmishmit duke filluar nga format, madhësitë, ngjyrat dhe të gjitha materialet e mundshme. Qelqi, plastika dhe çeliku janë padyshim më të përdorurat dhe më të përshtatshmit për ruajtjen e ushqimeve, por siç mund të kuptohet lehtësisht, ka shumë dallime dhe secila enë ka karakteristikat e veta. Në varësi të ushqimit, gatimit, kohës dhe mënyrës së ruajtjes, secili material është më i përshtatshëm se tjetri, prandaj është e rëndësishme të njihni në detaje të mirat dhe të këqijat e secilit produkt.

 

 

 

Xhami

I ngurtë dhe rezistent, xhami ruan vetitë e ushqimit sepse nuk çliron asnjë lloj lënde toksike.

Ka një sipërfaqe që nuk thith dhe nuk lejon mikrobet dhe bakteret të deportojnë.

Ai është në gjendje t’i rezistojë si temperaturave shumë të larta dhe atyre shumë të ulëta.

Qelqi është gjithashtu miqësor me mjedisin sepse mund të ripërdoret pafundësisht dhe është 100% i riciklueshëm.

Në enë qelqi mund të ruani të gjitha llojet e ushqimeve, si ato të papërpunuara dhe ato të gatuara.

Xhami me ngjyrë rekomandohet gjithashtu për ruajtjen e ushqimeve që priren të prishen në dritë, si për shembull vaji.

Të metat? Xhami është një material delikat, i cili mund të thyhet lehtësisht dhe është pak i rëndë, për këtë arsye, shpesh preferohen materiale që janë më të lehta për tu transportuar.

Plastika

Të lehta për t’u transportuar dhe të afta për t’i bërë ballë edhe goditjeve më të forta.

Edhe pse kontejnerët plastikë janë padyshim më të përdorurit, kjo nuk do të thotë se janë gjithmonë zgjidhja më e mirë për nevojat tuaja.

Nga ana praktike janë më të mirët sepse janë të lirë, nuk peshojnë, zënë pak hapsirë dhe nuk thyhen, por enët plastike janë më pak të sigurta se ato prej qelqi. Sipërfaqja poroze dhe e depërtueshme lejon që ushqimet e lëngshme të deportojnë jashtë kontenierit. Kjo është arsyeja pse këshillohet përdorimi i tyre vetëm për ruajtjen e ushqimit të thatë. Disa substanca në plastikë, në kontakt me temperaturat e larta, mund të çlirojnë kimikate toksike të cilat kur kontaminojnë ushqimin, mund të jenë të dëmshme për shëndetin.

Për këtë arsye, kur bëhet fjalë për kontejnerët plastikë që do të përdorni në mikrovalë, është e rëndësishme të siguroheni që ato të jenë të përshtatshme për këtë gjë. Tashmë mund të jeni të vetëdijshëm dhe dihet botërisht se prodhimi intensiv dhe konsumi i tepërt i plastikës kanë një ndikim të lartë ndotës në planet.

Plastika ka një jetë shumë të gjatë dhe vetëm pak më shumë se një e dhjeta e prodhimit riciklohet. Është e qartë se ne konsumojmë shumë prej saj, duke krijuar një ndotje të madhe.

Çeliku

Ashtu si qelqi, çeliku është një material tepër rezistent, i ripërdorshëm dhe i riciklueshëm. Mund të përdoret për ruajtjen dhe transportin e të gjitha llojeve të ushqimeve dhe përbërësve, të nxehtë ose të ftohtë, të papërpunuar ose të gatuar. Kontejnerët e çelikut lahen lehtësisht, i rezistojnë temperaturave shumë të larta ose shumë të ulëta, i mbajnë plotësisht të pandryshuara vlerat ushqimore dhe gjithashtu i ruajnë ato edhe nga drita.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed