Menu

Baza e të dhënave të mollëve, mbi 100 variatete të kataloguara nga studiuesit amerikanë

Një studim po merret me shtimin e variateteve të frutave dhe perimeve, shpesh të harruara për dekada të tëra për shkak të standardizimit. Sipas shumë ekspertëve është një nga mjetet më efektive për të luftuar ndryshimet klimatike përmes rritjes së biodiversitetit, përzgjedhjes së specieve më të përshtatshme për klimën aktuale, më rezistente ndaj parazitëve dhe për shkurtimin e zinxhirëve ushqimorë me ndikim të lartë mjedisor, si dhe një mënyrë për të rritur shumëllojshmërinë e asaj që hani. Sa i përket mollëve, ndihma e madhe tani vjen nga studiuesit në Universitetin e Ohajos, të cilët kanë krijuar një nga bazat e të dhënave, e cila tashmë përmban informacione për 124 varietete.

Siç ilustrohet në New Phytlogist, arkivi u krijua duke kombinuar dy lloje të të dhënave: Informacionin gjenetik dhe ato që lidhen me kategoritë e substancave kimike të pranishme (në bazë të vetive: për shembull antioksidantë, antimikrobikë etj.) Të dhënat u morën duke analizuar, me rezonancë magnetike bërthamore dhe spektrometri masiv me rezolucion të lartë, grupin e specieve kimike të pranishme, në mënyrë që të kemi një fotografi sa më besnike të realitetit të mollës së vetme.

Aplikimet e mundshme janë të shumta. Për shembull, dikush mund të rrisë një karakteristikë të një molle, për ta bërë atë më të këndshme, ose të identifikojë molekulat me karakteristika antimikrobike ose mbrojtëse nga të cilat mund të nxjerrin armë të reja të kontrollit biologjik. Për më tepër, zhvillimi i varieteteve të reja të mollëve mund të përshpejtohet, i cili zakonisht zgjat mesatarisht 7 vjet. Së fundi, baza e të dhënave i jepet bashkëpunimeve ndërkombëtare dhe mund të përfaqësojë një model për ata që dëshirojnë të krijojnë përfundimisht një lokal. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed