Propozime për materiale të reja të qëndrueshme për ushqim dhe pije që mund të riciklohen tërësisht. Midis propozimeve më interesante, kohët e fundit janë paraqitur dy: Njëri për mbështjellësit e ushqimeve të shpejta dhe tjetri për gota me pije të nxehta, zakonisht kafe.
Në rastin e parë, materiali i ri përbëhet ekskluzivisht nga një ekstrakt i algave australiane, e cila ka një strukturë shumë të ngjashme me atë të fibrave natyrore me të cilat bëhet letër, por që nëse përpunohet sipas një metode bëhet e papërshkueshme për yndyrnat. Kjo e bën atë një zëvendësim të mundshëm natyror për veshje plastike dhe PFAS. Për ta propozuar janë kërkuesit e një start-upi gjerman të quajtur One Five, i specializuar në paketimin e qëndrueshëm që për këtë projekt ka bashkëpunuar me Qendrën për Zhvillimin e Bio prodhimeve Detare të Universitetit Flinders, në Australi (një qendër me një përvojë të madhe në materialet me origjinë detare) dhe me Institutin për Shkencën dhe Teknologjinë Nanoscale të të njëjtit universitet. Siç e kujtuan studiuesit, përdorimi i algave ka disa aspekte të tjera pozitive: Kultivimi ndihmon në rigjenerimine detit pa asnjë lloj ndërhyrjeje ndërsa thithin CO2. Për momentin One Five është duke u përpjekur për të filluar prodhimin në shkallë të gjerë, për të arritur komercializimin brenda disa muajve.
Materiali i dytë është tashmë në treg. Në këtë rast produkti bazë është polipropylene, një polimer klasik, por krejtësisht i riciklueshëm dhe start-up që ka investuar në të dhe tashmë ka filluar shitjen e paketimit për fast food. Është Cauli, një kompani britanike që prodhon në Republikën çeke dhe ofron gota në dy vëllime (350 dhe 300 ml) për t’u përdorur deri në 400 herë. Më pas gotat mblidhen nga Cauli, lahen dhe riciklohen. Ideja është për të ndihmuar klientët dhe administratorët e bareve dhe restoranteve për të ricikluar, duke ofruar një shërbim të plotë dhe duke shpërblyer, përveç zgjedhjes së këtij materiali (më të qëndrueshëm se shumë të tjerë), ndihmojnë për ta mbajtur atë gjithmonë në qarkullim dhe për të shmangur që të prodhohet më shumë. (IlFattoAlimentare)
Qendra Alert/Alert.al
LEAVE A COMMENT