Menu

Helmimi nga pesticidet, mbi 50 milionë bletë të vdekura në Kroaci

Më shumë se 50 milion bletë janë gjetur të helmuara në rajonin verior të Kroacisë, në një zonë në kufi me Hungarinë. Helmimi nga pesticidet, megjithëse ende nuk është konfirmuar zyrtarisht, dyshohet të jetë shkaku i shkatërrimit ekologjik. Autoritetet lokale kanë deklaruar fatkeqësinë natyrore për një pjesë të rajonit dhe kanë nisur hetime nga veterinerët dhe shkencëtarët mjekoligjorë të angazhuar për të kuptuar se çfarë mund të ketë shkaktuar masakrën e insekteve.

Përveç biodiversitetit lokal, dëmi do të ndihet para së gjithash për bletarët, të cilët u është dashur të dëshmojnë atë që mediat kroate kanë e kane emëruar si “qilimin” e miliona bletëve të vdekura të gjetura ditë më parë. Vlerësimi i ekzemplarëve të vdekur ishte i mundur falë bletarëve vendas, të cilët raportuan se kishin humbur rreth gjashtëqind koshere, të cilat korrespondojnë me 50 milion bletët e gjetura te vdekura.

“Kjo është ndoshta helmim me insekticide”, tha bleterritesja Ana Pepelko për nje televizion lokal. “Pas analizës – thotë ai – do të dihet nëse ky është rezultat i produkteve të spërkatura në perime”. “Por pesticidet nuk janë shkaku i vetëm i dëmtimit të bletëve,” thotë Drazen Jerman, president i Shoqatës së Beehive. “Komunitetet e bletëve janë nën stres për shkak të ndryshimit të klimës ku ekziston edhe shpërthimi i koronavirusit.” Jerman identifikoi ndotjen e lumit Sava për shkak të antibiotikëve ndër arsye të tjera për katastrofën.

Instituti i Shëndetit Publik i Qarkut Medimurje, rajoni i prekur nga katastrofa mjedisore, do të kryejë teste të mjaltit, ndërsa Instituti i Farmakologjisë dhe Toksikologjisë i Fakultetit Veterinar të Zagrebit tashmë ka thënë se dëshiron të kontribuojë dhe te behet pjese e konstatimit te shkakut të masakrës së insekteve. Do të bëhet gjithashtu një analizë e ndikimit në shëndetin e njeriut.

http://www.agrifoodtoday.it/ambiente-clima/api-morte-pesticidi-antibiotici.html

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed