Menu

Kujdes! Covid-19 po shfaq mekanizma të reja transmetimi

Pas shpërndarjes virale të Covid-19, ka akoma zona të shumta gri mbi ngjarjet molekulare. Por çdo ditë sjell pjesën e vet të zbulimeve. Studiuesit në IBS (CEA-Irig) zbulojnë një mekanizëm të përhapjes së SARS-CoV-2 deri tani i panjohur:
1. Virusi mund të përdorë qelizat imune për të rritur kapjen dhe transmetimin e tij.
2.Zhvillimi i vaksinave dhe trajtimeve për të luftuar kundër koronavirusit SARS-CoV-2 kërkon njohuri të sjelljes së virusit në trup, veçanërisht pikat e tij të hyrjes në qelizat që infekton. Në përgjithësi, qelizat mbajnë receptorë në sipërfaqen e tyre; disa thjesht shërbejnë si grepa për viruset ndërsa të tjerët mund të veprojnë gjithashtu si brava që viruset mund të përdorin për të hyrë. Ata kanë për atë një arsenal proteinash, si një grup çelësash, që bën të mundur kalimin e barrierës qelizore.

Dr.Blerta Brati

3.Glukoproteina S, e pranishme në sipërfaqen e SARS-CoV-2, lejon që virusi të hyjë në qelizat njerëzore përmes bashkëveprimit të tij me receptorin ACE2, të pranishëm në sipërfaqen e qelizave të infektuara. Studiuesit nga CEA-Irig (IBS) kanë zbuluar receptorë të tjerë përveç ACE2 që lejojnë virusin të infektojë trupin.
4.Kjo mënyrë transmetimi është “e re”!!
Këto janë disa proteina nga familja e lektinave (DC-SIGN, L-SIGN, MGL dhe Langerin), receptorë të pranishëm në qelizat imune. “Ky bashkëveprim përfshin njohjen në shumë vende të proteinave S duke shfrytëzuar glikanet (sheqernat) e ndryshëm në sipërfaqen e proteinave S”, shpjegon Franck Fieschi, studiues në CEA-Irig (Instituti i Kërkimeve Ndër-Disiplinore Grenoble).

Glikoproteina S do të kishte një çelës të tërë për të lejuar përhapjen e SARS-CoV-2. Shkencëtarët kanë treguar se ky bashkëveprim nuk sjell infeksion direkt të qelizave me SARS-CoV-2. Nga ana tjetër, midis këtyre receptorëve, DC-SIGN dhe L-SIGN janë të aftë, pasi ta kenë bashkangjitur virusin në qelizë, ta transmetojnë atë në qelizat lejuese që posedojnë ACE2. Prandaj është një mënyrë e re e transmetimit, në procesin e përgjithshëm të infeksionit, që këta studiues po nxjerrin në pah në një botim të depozituar në sitin e shtypur BioRxiv dhe i cili aktualisht po shikohet nga një revistë e vlerësuar nga kolegët. Ata gjithashtu kanë treguar se është e mundur të frenohet kjo mënyrë e re e transmetimit të virusit duke përdorur glikimetika të zhvilluara më parë në Institutin e Biologjisë Strukturore (CEA-Irig). Kjo punë është rezultat i një bashkëpunimi ndërkombëtar me grupe spanjolle dhe italiane.

Përgatiti: Dr. Blerta Brati – Mjeke Mikrobiologe
Qendra ALERT/ Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed