Menu

Kultivimi i insekteve si burim proteinash po rritet në të gjithë botën, por përse konsumimi i tyre është kaq i vështirë në Europë?

Ideja për të ngrënë një hamburger me insekte, apo krimba të skuqur në zgarë është një mendim i vështirë për shumë njerëz. Por, edhe nëse mendimi për të ngrënë insekte iu shkakton vështirosje në këto momente, disa  studiues thonë se ata duhet të jenë një pjesë e rëndësishme e dietës sonë ushqimore.

Ndërsa në Evropë dhe në vendet e tjera perëndimore, ngrënia e insekteve është një tabu, historikisht njerëzit i kanë ngrënë ato prej mijëra vitesh, dhe në shumë pjesë të botës praktika është mëse e zakonshme.

Rreth 2,000 lloje insektesh hahen në të gjithë botën në vendet në aziatike, Amerikën e Jugut dhe Afrikë. Në Tajlandë, pjatat me karkaleca të skuqura shiten në tregje dhe në Japoni larvat e grerëzave-të ngrëna drejtpërdrejt-janë një delikatesë.

Megjithatë, në Evropë, vetëm 10% e njerëzve do të ishin të gatshëm të zëvendësonin mishin me insekte, sipas një studimi të Organizatës Evropiane për Konsumatorin. Për disa nutricionistë, kjo mungësë gatishmërie për të ngrënë insekte është një mundësi e humbur.

‘Insektet janë një pjesë vërtet e rëndësishme që mungon në sistemin ushqimor’, thotë Virginia Emery, shefe ekzekutive e Beta Hatch, një kompani e re amerikane që krijon ushqim për bagëtitë nga krimbat.

Për shkak të kësaj, insektet e kultivuara mund të ndihmojnë në zgjidhjen e dy problemeve më të mëdha në botë menjëherë: pasigurisë ushqimore dhe krizës klimatike.

Bujqësia është nxitësi më i madh i humbjes së biodiversitetit global dhe një kontribues kryesor në emetimet e gazrave serrë. Sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), rritja e bagëtive përbën 14.5% të emetimeve globale të gazrave serë.

‘Jemi në mes të zhdukjes masive të biodiversitetit, jemi në mes të një krize klimatike, dhe megjithatë në njëfarë mënyre duhet të ushqejmë një popullsi në rritje në të njëjtën kohë’, thotë Sarah Beynon, e cila zhvillon insekte për ushqim në Fermën Bug në Pembrokeshire, Uells. ‘Ka ardhur momenti të bëjmë një ndryshim dhe duhet të bëjmë një ndryshim të madh’, shprehet ajo.

Kultivimi i insekteve përdor vetëm një pjesë të vogël tokës, energjisë dhe ujit të kërkuar për bujqësinë tradicionale, dhe ka një gjurmë karboni shumë të ulët. Duke parë rendimentin e proteinave për zonë, bujqësia e insekteve përdor rreth një të tetën e tokës në krahasim me ato të kultivimit të lopëve.

Insektet bujqësore në të gjithë botën do të çlironin sipërfaqe të mëdha toke që përdoren aktualisht për të rritur kafshë, si dhe për të prodhuar ushqim për bagëtinë.

Në shumë mënyra, kultivimi i insekteve është një shembull i efikasitetit të kthyer në një art të suksesshëm. Së pari ekziston shpejtësia me të cilën insektet rriten, duke arritur pjekurinë në ditë, në vend të muajve ose viteve që i duhen bagëtisë, dhe ato mund të prodhojnë mijëra pasardhës.Pastaj është fakti se insektet janë 12 deri në 25 herë më efikase në shndërrimin e ushqimit të tyre në proteina sesa kafshët. Bujqësia e insekteve gjithashtu prodhon shumë më pak mbeturina.

Dhe përveçse të prodhojnë më pak mbeturina, insektet gjithashtu mund të jetojnë nga ushqimi dhe biomasa, e cila në të kundërt do të hidhej, duke kontribuar në këtë mënyrë në ekonominë qarkulluese, ku burimet riciklohen dhe ripërdoren. Insektet mund të ushqehen me mbeturina bujqësore, të tilla si kërcelli ose dhe mbeturinat e ushqimit. Për të përfunduar zinxhirin e riciklimit, jashtëqitjet e tyre mund të përdoren si pleh për të mbjellat.

Megjithë kredencialet e qëndrueshmërisë së fortë dhe vlerën e tyre ushqyese që lidhen me ngrënien e insekteve, ka akoma një rrugë të gjatë përpara se ato të shfaqen në ndonjë mënyrë në dietat ushqimore perëndimore.

Por qëndrimet kanë filluar të ndryshojnë. Deri në vitin 2027, tregu i insekteve të ngrënshëm parashikohet të arrijë në 4.63 miliardë dollarë dhe kompanitë evropiane po investojnë në insekte të ngrënshme pas miratimit nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore.

Burimi: BBC World

Qendra Alert

alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed