Menu

Ministria pranon dështimin në mbështetjen e fermerëve, miliona lekë po hidhen edhe për studimin e projektit “Nafta pa akcizë”

Ministria e Bujqësisë është e gatshme të rishikojë skemën e rimbursimit të TVSH-së për grumbulluesit e qumështit. Ministri Bledar Çuçi ka deklaruar në Komisionin e Ekonomisë pak ditë më parë se kjo skemë i ka dëmtuar prodhuesit e qumështit. Në vitin 2019 qeveria vendosi të ulë rimbursimin e TVSH-së për fermerët nga 20% në 6%, duke shkaktuar një valë protestash nga fermerët dhe grumbulluesit. Një ndryshim i tillë bëri që pikat e grumbullimit të ulnin çmimin me të cilën i blinin qumështin fermerit, madje preferuan ti drejtoheshin tregut të huaj dhe për pasojë fermerët e derdhnin qumështin e tyre në shenjë proteste. Pra grumbulluesit rimbursoheshin për çdo litër 14 lekë më pak. Por pas kaq shumë kohësh, ministri Çuçi ka pranuar për herë të parë në Komisionin e Ekonomisë se skema e rimbursimit të qumështit ka dëmtuar dhe vijon të dëmtojë fermerët në vend.

“Kjo ishte një masë e domosdoshme dhe që në fakt korrektonte disa gjëra që po ecnin keq, në kuptimin e abuzimit, por për prodhuesit ishte një masë që i penalizoi ata dhe vijon ti penalizojë. Skema për rimbursimit 20% po kthehej në abuzive, dhe sidomos tek sektori i fruta perimeve. Sektori i qumështit është më i ndjeshmi dhe kërkon me të drejtë që të rivendoset e dhe një herë jo domosdoshmërish TVSH e rimbursueshme 20% por të jetë e barabartë me atë që e shesin pra të jetë 6% në blerje dhe po aq edhe në shitje. Është një instrument i diskutuar edhe në qeveri, dhe për pjesën e qumështit ne duhet ta rishikojmë”- tha ai në Komisionin e Ekonomisë.

Një tjetër projekt/nismë e qeverisë në mbështetje të fermerëve e cila në pamje të parë ka shance të dështojë ekonomikisht është edhe rimbursimi i naftës. Kryeministri Rama prezantoi pak javë më parë këtë projekt që nis në vitin 2021, nga i cili do të përfitojnë vetëm fermerët me NIPT, pra afro 47 mijë fermerë nga mbi 450 mijë që janë në total. Për këtë projekt, Ministria e Bujqësisë ka hapur një tender me vlerë 67 milionë lekë të rinjë pa TVSH, për të kryer studimin e fizibilitetit. Pra, paketa e “naftës pa taksa” u prezantua si një arritje e qeverisë për vitin e ardhshëm por për zbatimin e tij nuk ka ende një draft dhe skemë sesi do të funksionojë kjo shpërndarje e lëndës djegëse.

Po përse duhet të hapet një tender ku do të shpenzohen miliona lekë thjesht për një studim? Detyrimisht studime të tilla duhet të kryeshin nga Drejtoritë e Bujqësisë në Bashkitë e vendit. AZHBR ka njoftuar se në terren ka inspektorë dhe profesionistë për të ndihmuar fermerët por duket se për shpërndarjen e naftës pa akcizë u dashka që të dalin në terren grupe të tjera apo të njejtat grupe por me disa lekë të përshtatura në tender. Çfarë ndodh nëse ky studim del negativ? Atëherë nga buxheti i taksapaguesve humbasin 67 milionë lekë të reja, ndërsa fermeri do të vijojë ta blejë naftën për traktorin sa nafta për makinat luksoze.

Qendra Alert / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed