Menu

NASA llogarit datën në të cilën një asteroid mund do të godasë Tokën

Quhet asteroidi Bennu, dhe është një trup qiellor që i përket grupit Apollo, të asteriodeve që rrotullohen rreth Diellit, dhe që kanë orbitë të përafërt me atë të Tokës. Ata janë zbuluar në vitin 1999 dhe kanë marrë kaq shumë vëmendje për shkak të mundësisë që ai mund të godasë një ditë Tokën. Sipas një studimi të ri, asteroidi Benuu, me një diametër rreth 490 metra mund të përplaset me tokën. Sipas studimeve, fillimisht ai do të fillojë që të afrohet e Tokën rreth vitit 2135. Pas këtij momenti, gjërat do të ndërlikohen sepse varet sesi do të ndikojë forca e gravitetit e planetit tonë.

Sipas modeleve matematikore të vëna na zbatim, mundësia për përplasje rreth vitit 2300 është 1 në 1750 mundësi ose thënë ndryshe 0.057 %. Ndërkohë që data më e mundshme që mund të ndodhë shpërthimi është 24 shtator 2182 ku probabiliteti i goditjes është më i madh.

Megjithëse mundësitë që ky asteroid të përplaset me Tokën janë shumë të vogla, ai mbetet një nga asteroided më të rrezikshëm të sistemit tonë diellor. Në këtë mënyrë, orbita e tij po vazhdon të monitorohet në mënyrë të vazhdueshme nga NASA. Ashtu sic po monitorohet edhe orbita e një asteroidi tjetër 1950 DA, i cili i përket grupit Apollo, dhe që ka po ashtu mundësi që të përplaset një ditë në Tokë.

Burimi: Corriere della Sera

Qendra Alert

alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed