Menu

NASA po kërkon vullnetarë që të pretendojnë se po jetojnë në planetin Mars

Agjencia Hapësinore Amerikane (NASA) po kërkon vullnetarë që do të paguhen për të kaluar një vit duke jetuar në një habitat marsian Dune Alpha, i bazuar në Johnson Space Center në Houston, Texas. Aplikantët e suksesshëm do të punojnë në një mision simulimi për të eksploruar planetin marsian, përfshirë edhe shëtitjet në hapësirë.

Agjencia hapësinore dëshiron që njerëzit të aplikojnë në mënyrë që të përgatitet në të ardhmen  për dërgimin më në fund të astronautëve në planetin e kuq.

Aplikimet janë hapur tashmë dhe personat e përzgjedhur do të jetojnë në një habitat marsian 1700 metra katrorë.

Ambienti nuk do të ketë dritare dhe aplikantët do të konsumojnë vetëm ushqim të gatshëm, i njëjtë me atë që konsumojnë astronautët në hapësirë.

Misioni do të përfshijë ecje në hapësirë, komunikime të kufizuara me të afërmit, ushqim të kufizuar si dhe raste emergjence, në të cilat pajisjet nuk do të punojnë.

Aplikantët duhet të kenë mbaruar studimet për inxhinieri ose matematikë, të paktën master shkencor, ose të kenë përvoja të mëparshme pilotimi.

Gjithashtu, agjencia njofton se vetëm qytetarët amerikanë ose banorët e përhershëm amerikanë kanë të drejtë të aplikojnë për eksperimentin, i cili ngjan me filmin e vitit 2015 të Matt Damon ‘Marsiani’.

Ata duhet të jenë të moshës midis 30 dhe 55 vjeç dhe me shëndet të mirë fizik, pa probleme dietike dhe të mos kenë prirje ndaj sëmundjeve që kanë të bëjnë me lëvizjen.

Ndërkohë, roveri më i ri NASA -s në Mars,  i quajtur Perseverance, dështoi në përpjekjen e tij të parë për të marrë një mostër shkëmbi për t’u transportuar më pas në Tokë.

Edhe pse stërvitja dukej se funksiononte ashtu siç ishte menduar fillimisht, mesa duket asnjë shkëmb nuk përfundoi në tubin e mostrës.

Burimi: Sky News 

Qendra Alert

alert.al 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed