Menu

Ndikon në klimë, ky qytet ndalon reklamën e mishit

Qyteti holandez Haarlem do të ndalojë shumicën e reklamave të mishit nga hapësirat publike për shkak të ndikimit të këtij ushqimi në klimë. Ndalimi do të nisë të zbatohet në 2024, duke përbërë atë që mendohet të jetë lëvizja e parë e tillë nga një qytet.

Mocioni i hartuar nga GroenLinks – një parti politike e gjelbër  është përballur me kundërshtimin e sektorit të mishit dhe të tjerë që thonë se cenon lirinë e fjalës.

OKB thotë se kafshët prodhojnë më shumë se 14% të të gjitha gazrave serrë të prodhuara nga njeriu, përfshirë metaninën.

“Mishi është shumë i dëmshëm për mjedisin. Ne nuk mund t’u themi njerëzve se ka një krizë klimatike dhe t’i inkurajojmë ata të blejnë produkte që janë pjesë e saj,” tha për gazetën Trouw Ziggy Klazes, një këshilltar nga GroenLinks që hartoi mocionin.

Qeveria e qytetit me 160,000 banorë thotë se ende nuk është vendosur nëse mishi i prodhuar në mënyrë të qëndrueshme do të përfshihet në ndalimin e reklamave. Propozimi u mbështet edhe nga deputetët e partisë Sfida Demokristiane.

Reagimi nga industria e mishit ishte i shpejtë

“Autoritetet po shkojnë shumë larg duke u thënë njerëzve se çfarë është më e mira për ta,” tha një zëdhënës nga Organizata Qendrore për Sektorin e Mishit.

Partia e krahut të djathtë BVNL e quajti ndalimin një “shkelje të papranueshme të lirisë së sipërmarrjes” dhe tha se “do të ishte fatale për fermerët e derrave”.

“Ndalimi i reklamave për motive të lindura politikisht është pothuajse diktatorial,” tha këshilltari i Haarlem BVNL, Joey Rademaker.

Herman Bröring, një profesor juridik nga Universiteti i Groningenit, tha se ndalimi mund të cenojë lirinë e shprehjes dhe të çojë në padi nga tregtarët me shumicë.

Rreth 95% e njerëzve në Holandë hanë mish, por më shumë se gjysma nuk e hanë çdo ditë, sipas Statistikave të Holandës.

Amsterdami dhe Haga kanë ndaluar tashmë reklamat për industrinë e aviacionit dhe lëndëve djegëse fosile.

Mishi i viçit prodhon më së shumti emetim të gazrave serrë, të cilat përfshijnë metanin. Mishi i qengjit lë gjurmën më të lartë në mjedis, por këto emetime janë 50% më pak se mishi i viçit.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed