Menu

Shëroi në kohë rekord Trump-in nga Covid-19, çfarë efekti ka terapia me antitrupa sintetikë?

Kompania farmaceutike amerikane Eli Lilly njoftoi të mërkurën se kishte paraqitur një kërkesë për autorizim urgjent për trajtimin e antitrupave sintetikë kundër Covid-19, e njëjta kategori me ilaçin e injektuar te Presidenti Donald Trump javën e kaluar. Z. Trump, i infektuar me koronavirus, mori trajtim nga një kompani tjetër, Regeneron, të cilën ai ende nuk e ka aplikuar për miratim dhe po vazhdon provat klinike. Kjo rrugë shihet si premtuese në ndalimin e koronavirusit në fazat fillestare të infeksionit.

Dr.Blerta Brati

“Ekipet tona kanë punuar pa u lodhur për shtatë muaj për të zbuluar dhe zhvilluar këto trajtime të mundshme të antitrupave,” tha Eli Lilly Drejtori Shkencor Daniel Skovronsky. “Lilly po punon me zell me rregullatorët në të gjithë botën për t’i vënë në dispozicion këto trajtime.”

Cilat janë efektet?

Trajtimi bazohet në antitrupa të përshtatur posaçërisht për neutralizimin e koronavirusit. Sipas grupit, një provë klinike mbi 268 pacientë që vuajnë nga forma të lehta ose të moderuara të Covid-19, me placebo, tregoi se një koktej i dy llojeve të antitrupave:

1.ngarkesa e zvogëluar virale (3% e pacientëve kishin një ngarkesë të lartë virale në ditën e 7 të sëmundjes, krahasuar me 21% në grupin e placebo);

2. zvogëlon simptomat deri në ditën e tretë pas injektimit;

3. ul shkallën e shtrimeve në spital dhe vizitat në dhomat e urgjencës (0.9% kundrejt 5.8% në grupin placebo).

Grupi ka kërkuar miratim vetëm për një lloj të antitrupave në këtë pikë. Agjencia Amerikane e Barnave (FDA) do të duhet të rishikojë të dhënat, duke përfshirë çdo efekt anësor, për të vendosur nëse do të miratojë ose jo trajtimin, dhe në çfarë kushtesh. Rezultatet nuk u botuan në një revistë shkencore të vlerësuar nga kolegët, e cila do të lejonte që metodologjia të vërtetohej në mënyrë të pavarur. Ishin 800 vullnetarë të nevojshëm. Nderkohe 100,000 doza të monoterapisë (një antitrup) do të jenë në dispozicion në tetor dhe një milion deri në fund të vitit, sipas Lilly, si dhe 50,000 doza të koktejit me dy antitrupa deri në fund të vitit.

Përgatiti Dr. Blerta Brati – Mjeke Mikrobiologe

Qendra Alert / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed