Menu

Shqipëria prodhon dhe humbet shumë, Kraja: 750 milionë euro bilanc negativ tregtar nga ushqimet

Shqipëria mbetet ende në kushtet e një bilanci tregtar negative. Raporti mes ekporteve dhe importeve ka diferenca të mëdha monetare. Kjo padyshim godet dhe dëmton prodhuesin shqiptar i cili është i pafuqishëm përballë konkurencës së shteteve të rajoni. Ndonëse vendi ynë është një nga vendet që prodhon shumë dhe i jep buxhetit të shtetit 20% të GDP, investimi ndaj saj është mjaft i ulët.

Kjo për faktin se ende nuk ka një mekanizëm të promovimit dhe shitjes me çmime standarte të produkteve vendase, duke ulur edhe importet nga jashtë. Sokol Kraja, kryetar bordi i Bashkimit të Prodhuesve Shqiptarë, tha për Euro News Albania se Shqipëria duhet të kthehet në një vend konkurues pasi bilanci tregtar ka shifra mjaft shqetësuese.

“Kemi 20% të kontributit në GDP vetëm nga bujqësia, më e larta në Rajon. Bilancin tregtar e kemi me humbje çdo vit 3 miliardë dollar. Importojmë 6.5 miliardë dollar dhe eksportojmë 3 miliardë dollar. Ku humbim më shumë? Humbim te ushqimet. 750 milionë euro është bilanci negative tregtar që ka Shqipëria ka çdo vit. Jemi vend që prodhojmë shumë por humbasim shumë. Humbim nga nafta dhe energjia elektrike 290 milionë euro në vit. Që është absurdhe dhe kjo, duke prodhuar naftë dhe dalim bilanc tregtar negative. Kemi 160 mijë biznese aktive në vendin tonë dhe jo rastësisht kemi 500 prodhuese me mbi 50 punëtorë secili. Kemi mbi 40 mijë bujqësore dhe 100 mijë biznese shërbimi. Këto biznese nuk prodhojnë ekonomi. Sot e vështirë është të gjesh treg. Po pate treg, gjen dhe punëtorë. Duhet të konkurosh me çmimet për të qenë konkurues në treget e BE”- tha Kraja.

Qendra Alert / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed