Menu

Temperaturat e larta po ndryshojnë ngjyrën e luleve, rrezikojnë pjalmuesit

Temperaturat e larta dhe rritja e zonës së ozonit po ndikojnë në ndryshimin e ngjyrës së luleve. Një studim i botuar në revistën Current Biology thotë se gjatë 75 viteve të fundit është vënë re ky ndryshim. Për t’u përshtatur me ndryshimet klimatike, disa lule po errësojnë ngjyrën e tyre për t’u mbrojtur nga rrezatimi i diellit. Përreth globit, speciet bimore dhe shtazore kanë ndryshuar strategjitë e tyre riprodhuese, kanë ndryshuar zonat e tyre të banimit dhe kanë ndryshuar pamjen e tyre pasi ato shpejt përshtaten me efektet e ndryshimit të klimës – dhe lulet nuk bëjnë përjashtim.

Nga analizat e kryera zbulohet se pigmentimi ultra violetë u rrit me një mesatare prej 2% në vit nga 1941 në 2017. Lulet nuk do të duken ndryshe nga njerëzit, pasi nuk mund ta shohin këtë rrezatim por pjalmuesit përceptojnë nivelet më të larta të pigmentit si një nuancë më e errët, e cila mund të jetë konfuze kur përpiqen të nxjerrin lulet shumëngjyrëshe për t’u vendosur. Kur e gjithë lulja errësohet, pjalmuesve mund t’u mungojnë lulet plotësisht. Pigmentet që thithin ultraviolet në lule funksionojnë si kremi i diellit dhe mbrojnë qelizat e ndjeshme, polenin nga rrezatimi i dëmshëm. Në total, u studiuan 1,238 mostra nga 42 specie të ndryshme që datojnë që nga viti 1941.

Marrë nga: Smithsonian Magazine

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed