Menu

Vaji i palmës sjell mirëqenie, por shpesh rrit pabarazitë sociale dhe gjinore

Duke filluar nga gjysma e dytë e shekullit të XX, prodhimi i vajit të palmës është rritur në mënyrë eksponenciale, pasi cilësitë e kësaj yndyre u shfaqën si një përbërës ushqimor, kozmetik dhe farmaceutik, por edhe si një përbërës i detergjenteve. Sa për ushqimin, deri disa vjet më parë, ai ishte i pranishëm në produkte të panumërta të tilla si produkte të pjekura, akullore, margarinë dhe çokollatë. Në Itali, prania në produktet ushqimore është zvogëluar në mënyrë drastike. Edhe sot, është llogaritur se vetëm vaji i palmës në botë përbën rreth 35% të të gjitha vajrave bimore që përdoren për qëllime më të ndryshme.

Megjithatë, gjatë viteve është bërë gjithnjë e më e qartë se zgjerimi i plantacioneve të palmave me vaj përfshin një çmim shumë të lartë, nga pikëpamje të ndryshme. Pasojat më të dukshme janë ato mjedisore sepse për të krijuar kultura të reja zona të mëdha të pyjeve tropikale janë shpyllëzuar, veçanërisht në Azinë Juglindore. Ajo që është studiuar më pak është aspekti ekonomik dhe shoqëror i kësaj kulture, i cili për shkak të madhësisë së saj, ka ndikuar thellësisht në jetën e miliona njerëzve dhe vazhdon ta bëjë.

Nga disa studime rezultoi se kultivimi i palmave solli mirëqenie për popullsinë, duke kontribuar në zvogëlimin e varfërisë dhe zgjerimin e qasjes në ushqim. Megjithatë, duke analizuar të dhënat në dritën e objektivave më specifike të OKB-së është parë se në shumë fusha ato kanë përkeqësuar pabarazitë sociale dhe gjinore, duke shkaktuar konflikte mbi pronësinë, por edhe mes fermerëve të vegjël vendas. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed