Menu

Vaksina kundër virusit COVID-19 testohet në Kinë, e efektshme tek majmunët

Një nga vaksinat kundër COVID-19 ka mbrojtur një kafshë, makakët rezus (lloj majmuni), nga infeksioni me coronavirus, raportojnë shkencëtarët. Vaksina nuk prodhoi efekte të dukshme anësore te majmunët.

Studiuesit nga Sinovac Biotech, një kompani private me qendër në Pekin, dhanë dy doza të ndryshme të vaksinës së tyre COVID-19 në një total prej tetë majmunësh, shkruan Science.

Tre javë më vonë, grupi futi SARS-CoV-2, virusin që shkakton COVID-19, në mushkëritë e majmunëve përmes tubave poshtë trakeve të tyre, dhe askush nuk zhvilloi një infeksion të përhapur plotësisht.

Majmunëve që u ishte dhënë dozë më e lartë e vaksinës kishin përgjigjen më të mirë. Disa nga kafshët me dozë më të ulët kishin një “goditje virale”, por gjithashtu duket se kanë kontrolluar infeksionin.

Por Douglas Reed nga Universiteti i Pittsburgh, i cili po zhvillon dhe teston vaksinat COVID-19 në studimet e majmunëve, thotë se numri i kafshëve ishte shumë i vogël për të dhënë rezultate statistikisht të rëndësishme.

Një shqetësim është që majmunët nuk zhvillojnë simptomat të rënda që SARS-CoV-2 shkakton tek njerëzit. Studiuesit Sinovac pranojnë në artikull se “është ende shumë herët për të përcaktuar modelin më të mirë të kafshëve për studimin e SARS-CoV-2”, por vunë re se makaket rezus të pa vaksinuar, “imitojnë simptomat e ngjashme me COVID-19”.

https://www.sciencemag.org/news/2020/04/covid-19-vaccine-protects-monkeys-new-coronavirus-chinese-biotech-reports#

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed