Menu

Sondazhi/ Nxënësit në rrezik të helmimit nga ushqimi

Sipas një sondazhi, shumë studentë nuk po ndjekin sjelljet e rekomanduara të sigurisë dhe higjienës ushqimore dhe po rrisin rrezikun e helmimit nga ushqimi. Më shumë se gjysma janë duke larë mishin e pulës së papërpunuar dhe 1/3 nuk i lajnë gjithmonë duart pasi trajtojnë mish të gjallë, shpendë ose peshk. Më shumë se gjysma gjithashtu nuk i lajnë gjithmonë duart pas trajtimit të produkteve të ngrira të pulës.

Një sondazh në internet u krye në 2022 me 2,921 studentë nga e gjithë Anglia, Uellsi, Irlanda Veriore dhe Skocia. Gjetjet fillestare janë publikuar nga Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA) me rezultatet e plota.

Sondazhi kishte një sërë temash duke përfshirë njohuritë, qëndrimet dhe sjelljet në lidhje me sigurinë ushqimore, dietën dhe tema të tjera të lidhura me ushqimin. Ai identifikoi përvojat dhe sfidat e studentëve që jetojnë në dhomat e banimit dhe akomodimin e përbashkët.

Rreth 2/3 e studentëve thanë se frigoriferët e tyre përmbanin ushqime pas datës së përdorimit. E njëjta sasi raportoi se mbetjet u mbajtën për më shumë se dy ditë dhe 37%  thanë se kishin mish të gatuar ose të papërpunuar.

Disa studentë ruanin ushqime që duhet të mbahen në frigorifer në temperaturën e dhomës, në dhomat e tyre të gjumit ose në një zonë jashtë kuzhinës.

Studentët e kanë të vështirë të ruajnë pastërtinë në kuzhinat e përbashkëta dhe nuk ndjekin sjelljet e rekomanduara të sigurisë ushqimore dhe higjienës, tha studiuesi.

Një studim i mëparshëm zbuloi se të rinjtë nuk kishin shumë informacion të mikrobeve që vijnë nga ushqimi dhe nënvlerësonin rreziqet dhe pasojat e sëmundjes. Studiuesit nga projekti SafeConsume intervistuan 156 persona të moshës 11 deri në 18 vjeç në Angli, Francë, Hungari dhe Portugali në lidhje me edukimin e tyre për higjienën e ushqimit, qëndrimet ndaj sëmundjeve që vijnë nga ushqimi dhe sjelljet e sigurisë ushqimore. Gjetjet u publikuan në revistën Education Sciences. Nxënësit kishin njohuri të mira për higjienën personale si larja e duarve, por jo gjithmonë ndiqnin rregullat e higjienës për shkak të harresës dhe mungesës së ambienteve. Ata nuk ishin të qartë për rreziqet, shkaqet ose pasojat e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi dhe e perceptonin mjedisin e shtëpisë si më të sigurtin. (FoodSafetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts