Menu

Sulmi ndaj Ukrainës rrit çmimin e naftës

Çmimet e naftës janë rritur mbi 100 dollarë për fuçi dhe tregjet globale të aksioneve kanë rënë pas sulmit ushtarak të Rusisë ndaj Ukrainës. Po ashtu janë rritur edhe çmimet e arit dhe jenit japonez, të konsideruara si streha të sigurta gjatë pasigurive globale. Çmimet e naftës së papërpunuar kanë arritur në nivele që nuk janë parë që nga shtatori i vitit 2014, pas frikës se mund të ketë ndërprerje të furnizimeve nëse sanksionet e Perëndimit prekin eksportet ruse të naftës.  Tregjet e aksioneve në Hong Kong, Sidnej, Mumbai dhe Seul kanë rënë për më shumë se 3%. Ndërsa rënë pësuan edhe Evropa dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Autoritetet në Rusi kanë pezulluar të gjitha këmbimet në Moskë, ndërsa Rubla ruse është zhvlerësuar për 9%. Rritja e cmimeve të karburanteve dhe paqëndrueshmëria në tregun e energjisë u paralajmërua më herët nga ekspertët. Ata e bazuan në  faktin se Rusia është një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë të naftës dhe gazit natyror dhe një ndërprerje në prodhimin e saj, si pasojë e paqëllimshme e veprimeve ushtarake ose si përgjigje ndaj sanksioneve ndërkombëtare sjell efekt të thellë në çmimet e energjisë.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts