Menu

zjarri ne Tomorr

Digjen 23 hektarë pyje në malin e Tomorrit, banorët përpiqen ta shuajnë vetë zjarrin

Prej pesë ditësh vatra e zjarrit në malin e Tomorrit vijon të jetë aktive. Si pasojë e flakëve, të cilat janë favorizuar edhe nga era, deri më tani janë djegur 23 hektarë pyje me pisha, si dhe disa vendbanime të kafshëve të egra.

Forcat zjarrfikëse e kanë të vështirë të ndërhyjnë  për shkak të terrenit të vështirë dhe prej katër ditësh vijon puna me helikopterë dhe e forcave të armatosura, të cilat kanë ndërhyrë nga ajri, duke hedhur ujë nga lartësia në të gjithë sipërfaqen e pushtuar nga flakët.

Në ndihmë të tyre për shuarjen e zjarrit, janë angazhuar edhe banorët e fshatrave përreth. Për zjarrin janë arrestuar 2 persona, si autorët të zjarrvënis, gjatë kohës që ata mblidhni bimë medicinale në zonë. Në pranga ranë Bardhyl Murati, 50 vjeç dhe  Elton Topi, 32 vjeç, të cilët kishin ndezur zjarr gjatë kohës që kanë qenë duke mbledhur bimë medicinale, por flakët u kanë dalë nga kontrolli duke djegur kurorën me pisha, zjarr që ende nuk po mund të shuhet për shkak të terrenit. Gjithashtu edhe 3 persona po ndiqen në gjendje të lire.

alert.al/

Zjarri në Tomorr/ Presidenti Meta, thirrje qeverisë: Ndërhyni nga ajri, po digjet një pasuri publike!

Presidenti i vendit Ilir Meta ka reaguar për rënien e zjarrit në malin e Tomorrit paraditen e sotme, duke djegur disa hektarë me pisha.

Përmes një postimi në Facebook, Kreu i Shtetit u bën thirrje autoriteteve vendore dhe qëndrore për marrjen e masave të emergjencës për të neutralizuar zjarrin dhe minimizimin e pasojave.

Konkretisht, në mënyrë të veçantë i drejtohet Agjencisë Kombëtare të Mbrojtjes Civile që të angazhojë forcat operacionale nga ajri, për shkak të terrenit të vështirë për ndërhyrje nga toka.

Postimi i plotë i Ilir Metës:

Jam duke ndjekur me shqetësim situatën aktuale të përhapjes së vatrës së zjarrit në malin e Tomorrit, që po dëmton seriozisht Parkun Kombëtar, një pasuri e jashtëzakonshme publike.

U bëj thirrje autoriteteve vendore dhe qendrore të mos qëndrojnë indiferentë dhe as të humbasin më kohë, në marrjen e masave të menjëhershme dhe efektive të emergjencës, për të neutralizuar zjarrin dhe minimizimin e pasojave.

Në mënyrë të veçantë nxis Agjensinë Kombëtare te Mbrojtjes Civile, që është vënë në dijeni të situatës, për angazhimin pa vonesë të strukturave të Ministrisë së Mbrojtjes për operacione nga ajri, si e vetmja formë efikase operacionale për fikjen e zjarrit në malin e Tomorrit,

Është e pajustifikueshme për strukturat e Shërbimit Zjarrfikës dhe të Ministrisë së Mbrojtjes, që prej shumë orësh, sipas raportimeve nga terreni, nuk kanë angazhuar mjetet dhe efektivët për shuarjen e zjarrit masiv, një krim i rëndë mjedisor

Nisur nga ky rast, duke theksuar rëndësinë e ruajtjes së mjedisit dhe natyrës, Parqeve Kombëtare dhe Zonave të Mbrojtura, si dhe domosdoshmërinë e eliminimit të çdo rreziku për jetën dhe pronën, u bëj thirrje të gjitha strukturave përgjegjëse, të marrin të gjitha masat për të neutralizuar në kohë çdo vatër zjarri, në të gjithë territorin e vendit, që do të dëmtonte seriozisht pasurinë kombëtare dhe atë private.Indiferentizmi në mosreagim operacional është shpërdorim detyre me përgjegjësi ligjore.

alert.al/