Menu

Tajlanda ndalon kremrat kundër diellit për shkak se dëmtojnë koralet

Tajlanda ka ndaluar kremrat kundër diellit në të gjitha parqet e saj detare kombëtare për shkak se përmbajnë kimikate dhe dëmtojnë koralet, të cilat janë një pasuri e çmuar e detit të saj.

Shqetësimet kanë qenë në rritje, në lidhje me kremrat që turistët përdorin për mbrojtjen nga dielli, të cilat po dëmtojnë koralet dhe rritjen e ngadaltë të tyre.

Departamenti tajlandez i ruajtes të trashëgimisë kulturore u shpreh se katër përbërës që gjenden zakonisht në kremrat e diellit është provuar se shkatërrojnë larvat e koraleve, pengojnë riprodhimin e tyre dhe shkaktojnë zbardhjen e ngjyrës së ndezur.

Çdokush që shkel këtë urdhër mund të gjobitet deri në rreth 2500 euro.

Sidoqoftë, zyrtarët nuk kanë thënë se si planifikojnë të zbatojnë vendimin e ri.

Kremrat e ndaluar janë ato që përmbajnë oksibenzon, oktinoksat, kamfor 4-metilbenziliden ose butilparaben.

Ndalime të tilla ngjashme janë bërë dhe nga ishulli i Oqeanit Paqësor Palau si dhe shteti amerikan i Hawaiit.

Kjo është përpjekja më e fundit e qeverisë tajlandeze për të mbrojtur koralin e saj nga industria e turizmit.

Maya Bay, një ishulli në arqipelagun Phi Phi Leh – i cili u bë i famshëm me prezantimin e tij në filmin me Leonardo Di Caprio ‘The Beach’- është mbyllur që nga viti 2018 pasi shumica e koraleve të tij u shkatërruan.

Burimi: BBC World

Qendra Alert

alert.al

Related Posts