Menu

Ushqimet e përpunuara, konsumimi nga nënat sjell pasojat tek fëmijët

Ndër ushqimet që nënat duhet t’i kufizojnë shumë, nëse jo t’i shmangin plotësisht, janë ushqimet ultra të përpunuara, pra ushqimet dhe pijet industriale të pasura me kripë, sheqerna, yndyrna dhe aditivë dhe me vlera të ulëta ushqyese sepse nëse ato i konsumojnë rregullisht, pasojat mund të bien mbi fëmijët, të cilët mund të bëhen më lehtë obezë. Për arsye ende të paqarta, duket se zakonet e këqija të të ushqyerit të nënave gjatë muajve dhe viteve të para të jetës së fëmijëve të tyre kanë pasoja të ngjashme.
Lidhja midis konsumit të ushqimit të përpunuar nga nënat dhe peshës së fëmijëve, doli në një studim që mori parasysh rreth 20 mijë fëmijë të lindur. Nënat kishin marrë pjesë në dy studime të mëdha të kryera në popullata të ndryshme, por me të njëjtën qasje. I pari, i quajtur Studimi i Shëndetit të Infermierëve II, një evolucion i përfunduar vitet e fundit, i fokusuar në shëndetin e grave, përfshiu mbi 116,000 infermiere amerikane midis moshës 25 dhe 42 vjeç të rekrutuar në vitin 1989, nga të cilët zakonet e të ngrënit ishin që nga viti 1991.

I dyti, kushtuar fëmijërisë dhe adoleshencës dhe i quajtur Studimi i Rritjes Sot, përfshinte rreth 17 mijë fëmijë dhe të rinj të moshës 8 deri në 15 vjeç, monitoruar për shëndetin dhe kushtet e rritjes, si dhe zakonet e të ngrënit, çdo vit midis 1997 dhe 2001 dhe më pas një herë në dy vjet. Në vitin 2004, më shumë se 10,000 fëmijë të lindur nga infermieret e studimit të NHS iu bashkuan GUTS dhe më pas u kontrolluan në 2006, 2008 dhe 2011, të cilat na kanë lejuar të studiojmë aspekte të shumta të marrëdhënies midis nënave dhe fëmijëve.

Para së gjithash , në përpjekje për të kufizuar gabimet e mundshme, autorët, mjekët dhe studiuesit e Universiteteve dhe Spitaleve të zonës së Bostonit dhe Sao Paulos të Brazilit, kanë prezantuar një sërë faktorësh korrigjues që lidhen psh. me duhanin, aktiviteti fizik, mosha, niveli arsimor si dhe konsumimi i ushqimeve të padëshiruara nga fëmijët. Kështu ata bënë llogaritjen. Siç raportohet në British Medical Journal, në katër vjet (nga 2006 deri në 2011) mbi 2700 fëmijë dhe të rinj, pra rreth 12% e totalit janë bërë obezë. Duke analizuar zakonet e nënës, më pas u zbulua se fëmijët e grave që hanin më keq ishin në rrezik më të madh të obezitetit, me një rritje prej 26% në mesin e fëmijëve të grave që konsumonin mesatarisht 12.1 porcione ultra të përpunuara në ditë, krahasuar me fëmijët e grave që konsumonin vetëm 3.4. Në një analizë dytësore, e cila u fokusua në dietën e shtatzënisë së 2790 nënave dhe 2929 fëmijëve, u zbulua se dieta e tre muajve para lindjes nuk lidhet me peshën e fëmijëve. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed