Menu

Ushqimet me sheqer para fjetjes ndikojnë në cilësinë e gjumit

Shumë sheqer mund të çojë në shtim në peshë ose në obezitet, të shkaktojë prishje të dhëmbëve dhe të rrisë rrezikun e diabetit.

Megjithatë, ai ka një efekt tjetër serioz, ju prish gjumin në mënyrë të tillë që pagjumësia do t’ju bëjë të dëshironi më shumë sheqer.

Hulumtimet treguan se njerëzit që konsumojnë sasi të mëdha sheqeri priren të flenë më pak thellë dhe të shfaqin shqetësim më të madh gjatë natës dhe shpesh vuajnë nga pagjumësia, e cila shpesh mund të bëhet një problem kronik.

Sipas psikologut klinik Michael Breus, i njohur gjithashtu si mjeku i gjumit i specializuar në çrregullimet e gjumit, sheqeri i tepërt çon në një tendencë për të ngrënë më vonë gjatë ditës, sepse nivelet e sheqerit në gjak dalin jashtë kontrollit.

Kjo ndikon negativisht në gjumin, dhe gjumi juaj i shqetësuar do të prodhojë edhe më shumë dëshirë për sheqer. Siç vëren ai, në fakt është një rreth vicioz.

“Shumë sheqer në mbrëmje mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tonë. Kur hani diçka të ëmbël, nivelet e sheqerit në gjak rriten dhe pankreasi lëshon insulinë, e cila ndihmon sheqerin të kthehet në qelizat tuaja, duke u dhënë atyre karburant për të punuar. Ngrënia e sheqerit në orët e vona të natës ju stimulon tepër, ju jep energji dhe ju bën gati për aktivitet, por kjo nuk është ajo që ne po përpiqemi të bëjmë natën”, shpjegon dietologu Alex Evans.

Dr. Paul Kelley, një studiues i modeleve të ndryshme të gjumit, pranon tezën se ekziston një lidhje midis marrjes së lartë të sheqerit dhe shqetësimeve të gjumit, por paralajmëron se nevojiten më shumë të dhëna përpara se kjo të përcaktohet plotësisht si rregull.

Ai gjithashtu vëren se një i rritur mesatarisht ka nevojë për të paktën shtatë orë gjumë në natë. Nëse fle më pak, trupi do të kërkojë burime të rritjes afatshkurtër të energjisë dhe kombinimi i ushqimit të dobët dhe gjumit të dobët do të dëmtojë shëndetin.

“Ne kemi një problem të madh me gjumin dhe një problem akoma më të madh me ushqimin dhe ato janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën. Ushqimi i ëmbël ndoshta do t’ju shqetësojë gjumin. Rregulli bazë është që nuk duhet të hani dy orë para se të shkoni në shtrat“, shton ai, dhe meqë ra fjala, rekomandon shmangien e kafeinës dhe fikjen e televizorit të paktën një orë para se të shkoni në shtrat.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts