Menu

Ushqimet që nuk duhet të ringrohen

Kim Lindsay dietologe ka renditur disa ushqime që sipas saj janë mjaft të rrezikshme për t’u ringrohur.

Ajo thotë se peshku psh. është krejtësisht i sigurt për t’u ngrohur pavarësisht miteve që qarkullojnë ndryshe.

Të rrezikshme për tu ringrohur janë vezët, sipas saj.

Vezët mund të mbajnë bakteret salmonella, e cila shkakton helmim nga ushqimi dhe lënia e tyre jashtë për periudha të gjatë u jep baktereve më shumë kohë për t’u shumuar.

Administrata  e Ushqimit dhe Barnave  këshillon që vezët ose enët që mbajnë vezë nuk duhet të lihen kurrë jashtë frigoriferit për më shumë se dy orë ose një orë në mot të ngrohtë.

Një element kryesor i ushqimit kinez të vjetër, orizi i mbetur zakonisht konsiderohet krejtësisht i padëmshëm.

Kjo është për shkak se orizi i gatuar ka një bakter që formon spore që zakonisht gjendet në tokë dhe perime.

Gjendet në shumë ushqime të papërpunuara, duke përfshirë patatet, bizelet, fasulet dhe disa erëza.

Gjithashtu ngrohja e spinaqit mund të lidhet drejtpërdrejt me rritjen e rrezikut të kancerit.

Perimet me gjethe jeshile si spinaqi përmbajnë përbërës të quajtur nitrate.

Kur nitratet nxehen, ato mund të zbërthehen në përbërës të tjerë që rrisin rrezikun e kancerit.

Në vetvete, nitratet janë të padëmshme. Megjithatë, bakteret që tashmë jetojnë në gojë dhe enzimat në trup mund t’i shndërrojnë ato në nitrite dhe më pas në nitrozamina. Këto kanë veti  kancerogjene, të cilat mund të jenë kancerogjene.

Ashtu si orizi, problemi me patatet nuk është vetë nxehtësia, por lënia e tyre jashtë për një kohë të gjatë.

Ruajtja e tyre në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë e vendos atë në ‘zonën e rrezikut’, e cila mund të çojë në rritjen e Clostridium botulinum.

Kjo shkakton botulizëm një gjendje ku toksinat sulmojnë nervat e trupit dhe mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje.

Rezulton në simptoma të tilla si të vjella, të përziera, dhimbje stomaku dhe diarre. Është vdekjeprurëse deri në 1 në 10 raste.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed