Menu

Ushqimi që mund të nxisë rritjen e tumoreve malinje ‘të mëdhenj’

Faktorët e varfër të një diete janë çelësi për zhvillimin e kancerit. Në fakt, normat në rritje të obezitetit janë në qendër të shqetësimeve për kancerin, sepse shkakton një rritje të insulinës dhe faktorëve të tjerë të rritjes. Kjo nga ana tjetër bën që qelizat të ndahen më shumë. Në një studim të fundit, studiuesit kanë zbuluar një ushqim që mund të rrisë rrezikun e obezitetit dhe kancerit.

Studimi, i botuar në revistën mjekësore Nature, zbuloi efektin dëmtues të shurupit të misrit me fruktozë të lartë në qelizat në zorrët. Instituti Kombëtar i Kancerit citoi trupin e hulumtimit, duke sugjeruar se konsumimi i tepërt i fruktozës mund të nxisë kancerin.

Studiuesit zbuluan se ëmbëlsuesi rrit jetëgjatësinë e qelizave kancerogjene në zorrë, gjë që çoi në formimin e tumoreve më të mëdha dhe anemisë – një ndërlikim i përhapur i lidhur me tumoret.

Studiuesit vunë në dukje: “Aftësia e fruktozës për të nxitur mbijetesën e qelizave ofron njohuri mbi dhjamosjen e tepërt të krijuar nga një dietë perëndimore dhe një shpjegim bindës për nxitjen e rritjes së tumorit nga shurupi i misrit me fruktozë të lartë”.

Studimi, i kryer te minjtë, u fokusua veçanërisht në konsumin e tepërt të fruktozës, e cila gjendet në shurupin e misrit me fruktozë të lartë. Do të pasohet nga një studim njerëzor për të parë nëse rezultatet janë të qëndrueshme te njerëzit.

Kristine Willis, e Divizionit të Biologjisë së Kancerit të Institutit Kombëtar të Kancerit, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, komentoi: “Ky studim i miut është vërtet i rëndësishëm sepse krijoi një mekanizëm molekular se pse fruktoza mund të nxisë rritjen e tumorit”.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts